Actualitate

Școala din Gorj peste care au trecut mai MULT de 8 DECENII, abandonată de autorități! Nepăsarea și ignoranța au distrus clădirea!

Fosta școală Gimnazială din Păișani, comuna Stoina, închisă de autorități cu zece ani în urmă, din lipsa elevilor, a ajuns o ruină. Din unitatea în care au învățat generații de localnici s-a ales praful, autoritățile locale PSD fiind indicate de localnici drept principalele vinovate ale distrugerii acestei clădiri ridicate cu peste opt decenii în urmă. Pe unul dintre pereții exteriori ai clădirii aflate într-o stare dezolantă se mai află o plăcuță memorială dedicate țăranilor care au luptat în Răscoala de la 1907. Clădirea a fost ruinată, din școală dispărând și pardoseala.

Din istoricul învățământului din comuna Stoina reiese că învățământul își face apariția aici încă înainte de 1843. Școala satului Păișani, înființată în aprilie 1838, din chirpici cu învelitoare, cu un efectiv de 18 elevi este consemnată în documentele vremii. În 1861 Stoina devine comună, în Plasa Amaradiei din județul Dolj, iar în anul 1910, proprietarul moșiei Păișani, Gheorghe Alexandru Sutzo va dona un local de școală primară, terminat în 1915. Locația școlii se mărește după Primul Război Mondial, iar în 1930 apare un nou local de școală în Păișani. Între anii 1940-1941 în școala din Păișani studiau 163 de elevi, iar în 1970 se înființează aici Școala Gimnazială cu clasele V-VIII. Între ani 2011-2012 școala din Păișani se comasează cu Grupul Școlar Industrial Stoina, între timp școala fiind închisă din cauza scăderii dramatice a numărului de elevi.

Așa s-a ajuns acum ca din fosta școală să mai rămână doar zidurile, în interior fiind prăpăd atât cauzat de lipsa de conservare corespunzătoare a clădirii cât și a cetățenilor care au sustras tot ce se putea din interior. Astfel clădirea a ajuns într-o stare avansată de distrugere, vinovați fiind indicații cei care au condus localitatea în ultimul deceniu, adică primari ai PSD. Unul dintre localnici cere public explicații pentru starea în care a ajuns școala respectivă din Stoina, anunțând că va reclama situația prinsă la Consiliul Județean Gorj și chiar până la DNA.

Articole asemănătoare:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button