Dezvăluiri

Se anunță negocieri tensionate pentru noul CCM la CE Oltenia. ”Nu-i voi lăsa pe mineri la mâna cameleonilor sindicali”

Președintele executiv al Federației Naționale a Muncii, Nicu Bunoaica, vrea să participe la negocierile de anul viitor pentru noul contract colectiv de muncă de la Complexul Energetic Oltenia.

Nicu Bunoaica susține că noua lege a dialogului social permite ca Federația Națională a Muncii să participe la negocierile cu administrația Complexului Energic Oltenia pentru noul contract colectiv de muncă. Liderii FNM nu vor avea drept de vot, însă, pot asista la discuția dintre liderii federațiilor reprezentative de la nivelul companiei și administrația CEO. Nicu Bunoaica anunță că nu-i va lăsa pe mineri “la mâna cameleonilor sindicali care le-au pierdut drepturile”, de-a lungul anilor. “Vom fi acolo, pentru că și noi suntem o federație reprezentativă, dar nu pe energie. Dar noi avem dreptul, prin Legea Dialogului Social, să avem acolo numit pe cineva, în acea comisie, ca și asistent. Nu-i voi lăsa tocmai acum pe mineri și energeticieni să ajungă la mâna cameleonilor sindicali, să le taie tot ce au câștigat cu greu, pentru că nu liderii de sindicat au câștigat. Ei n-au tras un glonț, cum spune acel moșneag, Iovan : “Eu am câștigat o mie de lei, fără să trag un glonț”, și Bunoaica a tras de dosare și au câștigat oamenii lui și vin și se laudă cu Legea 197. Niște oameni care au vândut drepturile, pentru că lupta a fost pentru câștigarea unor drepturi pierdute de liderii de sindicat, de locotenenții lui Condescu, să nu uităm asta. Și ei, acum, își vor asigura locurile de muncă, adică vor spune : “Unde este poziția noastră în noile firme, ne angajați și pe noi pe niște locuri călduțe, pentru că vă dăm oamenii ăștia să-i decimați, să-i aruncați în stradă cu mâna în buzunar”. Nu voi permite acest lucru, voi fi în coasta lor și nu vor face ei ce vor, pentru că voi scoate minerii în stradă. Chiar dacă va veni o nouă firmă, contractul colectiv de muncă trebuie același, absolut niciun leuț nu trebuie pierdut. Vă spun clar că acești oameni vor vinde tot”, afirmă liderul sindical.

Amenință cu proteste în timpul negocierilor pentru noul CCM

Nicu Bunoaica anunță că va organiza proteste în timpul negocierilor pentru noul contract colectiv de muncă, dacă va observa că liderii marilor federații vor pierde din drepturile minerilor și energeticienilor. “O să vin în fața oamenilor și o să le spun cum marile sindicate din Univers le taie drepturile și vor veni cu varianta: “Să avem locuri de muncă, asta e, o să negociem un nou contract de muncă”. Nu pierzi nimic, pentru că nu le-ai câștigat tu, le-ai pierdut, le-au câștigat oamenii în stradă, prin greve, oameni care au fost persecutați și târâți prin tribunal. Ei sunt oameni care n-au nicio legătură cu drepturile oamenilor. Ați văzut contractul colectiv de muncă, oamenii au pierdut la acea primă, de la 1500 de lei, iau 1300 de lei, marea negociere. A venit acea lege fiscală care le-a impozitat altfel și le-a tăiat din acest drept. Salariile compensatorii, de la 16 la 11, ne cred proști pe noi, că 11 e mai mare decât 16. Cum să-i lăsăm pe ăștia să negocieze drepturile oamenilor? Ei vor vinde drepturile și sunt ușor de cumpărat, pentru că sunt avari după funcții, după bani, după a nu face nimic, doar a tăia frunze la câini”, a conchis sindicalistul.

   

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *