Actualitate

Se plătesc subvențiile APIA așteptate fermieri

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a încasat, miercuri, de la Comisia Europeană din Fondul European de Garantare Agricolă, 35,6 milioane euro, reprezentând rambursarea sumelor utilizate de la bugetul de stat de către APIA în luna martie 2020 pentru acordarea schemelor de plăți directe corespunzătoare anului de cerere 2019.

Mai exact, fermierii îşi vor primii, în cel mai scurt timp, banii pentru plata subvențiilor APIA.

Totodată, actul normativ ce face referire la plata subvențiilor APIA, privind schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorină în acvacultură, a fost publicat marţi, 05 mai 2020, în Monitorul Oficial.

Suma de 1.000.000 lei a fost aprobată printr-o Hotărâre ce completează art. 14 din Hotărârea Guvernului nr.748/2018 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în acvacultură.

Actul normativ aprobat de Guvern completează cu valoarea de 1.000.000 lei suma prevăzută inițial la art.14 din HG nr. 748/2018, în vederea asigurării resurselor financiare necesare aplicării schemei de ajutor de stat în anul 2020. În acest fel, vor fi efectuate plățile aferente ajutorului de stat pentru motorina utilizată în acvacultură pentru anul 2020.

Schema de ajutor de stat reprezintă reducerea accizei, care se acordă sub formă de rambursare, respectiv diferența dintre nivelul accizei standard prevăzut în Codul fiscal și nivelul accizei reduse.

Prin Hotărârea Guvernului nr.748/2018 a fost instituită schema de ajutor de stat pentru perioada 2018-2020, pentru reducerea accizei la motorina utilizată în acvacultură, prin aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei, utilizată la efectuarea lucrărilor în acvacultură.

În această categorie se încadrează: transportul materialului piscicol, puiet în diferite stadii de dezvoltare, remonţi, reproducători, peşte de consum, materii prime şi materiale în interiorul fermei, lucrările agricole în ferme de acvacultură, discuire, însămânţare, cosire masa verde pe cuvetele heleșteielor, pomparea apei cu motopompe, destufizare, precum și transportul materialului piscicol, puiet în diferite stadii de dezvoltare, remonţi, reproducători, pește de consum, în afara fermei cu auto propriu.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *