Ultima oră

Se redeschide o fabrică importantă. Sunt sute de locuri de muncă


După doi ani de inactivitate, Combinatul chimic Azomureș va relua producția de uree pe una dintre cele două linii. Combinatul din Târgu Mureș este cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din țara noastră și singurul producător local de uree din țară.
Începând de săptămâna viitoare, Combinatul chimic Azomureș, controlat de grupul elvețian Ameropa, va produce aproximativ 1.000 de tone de uree pe zi pe una dintre cele două linii ale fabricii, după doi ani de inactivitate pe acest segment.
O fabrică importantă din țara noastră reia producția după ce a fost întreruptă timp de doi ani
Azomureș este cel mai mare producător autohton de îngrășăminte chimice pentru agricultură și cel mai mare consumator de gaze naturale din România. În plus, combinatul din Târgu Mureș este singurul producător de uree din țara noastră. În ultimii doi ani, Azomureș doar a revândut mici cantități de uree din import.
Tot de săptămâna viitoare, combinatul din Târgu Mureș va reporni și una dintre cele două stații de amoniac, urmând să producă la 55% din capacitate.
„Va informez că am fost anunțat că începând de mâine (28.06.2024) va porni instalația CET II, pentru probe de protecție și blocaj la cazanele CET II, de la SRM CIC Târgu Mureș, iar de luni (01.06.2024) începând cu ora 09:00 se dorește pornirea Instalației Amoniac III. care va consuma 45000 m cubi/ora ceia ce inseamna 50%din capacitatea de productie ingrasaminte chimice”, a anunțat Ion Sterian, directorul general al Transgaz.
În luna decembrie a anului trecut, din cauza „unui set de politici și a lipsei de acțiune a autorităților”, Azomureș și-a oprit producția de amoniac și îngrășăminte. La momentul respectiv, conducerea combinatului își manifesta îngrijorarea față de perspectivele pe termen lung. În plus, Azomureș a solicitat autorităților să susțină industria de îngrășăminte din România.
În perioada ianuarie – mai 2024, Azomureș a funcționat la jumătate din capacitate pentru a produce amoniac. În luna iunie, combinatul a intrat în mentenanță.
Potrivit ultimei raportări financiare, anul trecut, producătorul de îngrășăminte Azomureș a înregistrat afaceri de peste 1,8 miliarde de lei, după o scădere de 14,6% față de anul anterior, revenind astfel pe pierdere. Mai exact, compania a înregistrat un minus de 72,5 milioane de lei net.
În anul 2022, Azomureș a avut un profit de 29,8 milioane de lei, iar în 2021 de 86,6 milioane de lei. Combinatul din Tâîrgu Mureș a mai înregistrat pierderi în 2019 și 2020 de 96,1 milioane de lei și respectiv 28 de milioane de lei.
Sursa: bugetul.ro

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *