Dezvăluiri

Secretomanie penibilă pentru concursul de manager al Teatrului „Elvira Godeanu! Camelia Grecu a tras obloanele la primărie! Interesul public și transparența, la coșul de gunoi!

Târgujienii l-au ales primar pe Marcel Romanescu și pentru că și-a luat angajamentul că va reporni orașul, dar și pentru că a promis transparență totală în primărie. După trei luni de la instalarea în funcția de primar, în octombrie 2017, Marcel Romanescu le atrăgea atenția, public, membrilor comisiilor de concurs din cadrul primăriei să fie corecţi și spunea că are bănuieli în privinţa modului în care sunt organizate unele concursuri. „Eu, personal, nu voi face niciodată presiuni asupra comisiilor de concurs, dar vreau ca pe mandatul meu toate concursurile să se desfăşoare foarte corect şi transparent”, declara edilul la acea vreme.

De atunci au trecut cinci ani și…

…administrația Romanescu cultivă o secretomanie care frizează patologicul, în cazul concursului pentru ocuparea funcției de manager al Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu”, adică o funcție publică de conducere. Nimeni, de la vârful instituției, nici măcar viceprimarul Gabriel Coica, cel care are în subordine instituțiile de cultură din municipiu și îndeplinește și calitatea de președinte al comisiei de concurs, nu a dat vreo declarație în care să anunțe cine sunt persoanele care au depus proiecte manageriale și își doresc să conducă Teatrul ”Elvira Godeanu”.
Trebuie spus că instituția este finanțată de la bugetul public al municipiului, iar în acest an a primit 9 milioane de lei. Numai bugetul de programe și proiecte culturale al teatrului a fost, în acest an, de aproape 1,2 milioane de lei.

Potrivit unor informații, cea care încalcă principiului transparenței, și trage obloanele la ferestrele instituției, atunci când e vorba despre concursuri este Camelia Maria Grecu, directorul executiv al Direcției salarizare, resurse umane și guvernanță corporativă.

Potrivit Normelor metodologice care stabilesc principiile, procedurile și regulile de aplicare a Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, ”autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să îşi desfăşoare activitatea într-o manieră deschisă față de public, în care accesul liber şi neîngrădit la informaţiile de interes public să constituie regula, iar limitarea accesului la informaţie să constituie excepţia, în condiţiile legii”.

E doar o nuanță…

… care ar trebui să-i determine pe Romanescu și Coica să înlăture paravanul lui Grecu, dacă nu au ceva de ascuns și dacă unele concursuri, precum acesta, nu sunt aranjate. Desigur, în aceste cazuri se invocă GDPR-ul, suportul perfect pentru a ascunde tot ceea ce nu este convenabil unei instituții.

Și mai e ceva: ”Informaţia de interes public reprezintă orice informaţie care priveşte activităţile sau rezultă din activităţile unei autorităţi publice sau instituţii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informaţiei”.

În acest context, păstrarea în secret a numelui persoanei care va ocupa o funcţie publică de conducere, poziţie remunerată din banii publici ai orașului, și care va conduce o instituție de o importanţă majoră, e cel puțin nejustificată și sfidătoare la adresa târgujienilor. Pe același considerent, al anonimizării datelor cu caracter personal, ar trebui păstrate secrete și numele candidaților la primărie și consiliul local.

Un lucru e cert: domnii sau doamnele ”395763” și ”395830” vor susține interviul, vineri, 16 decembrie, iar unul dintre ei/ele va fi managerul Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu”.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *