Actualitate

ȘEF din CE Oltenia: Nu are logică să ne axăm pe investiții în grupuri pe gaz

Social-democratul Gabriel Giorgi, membru în Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia, nu vede rostul realizării investițiilor în grupuri pe gaz, în condițiile în care guvernul vrea să raționalizeze gazele, la iarnă.

Gabriel Giorgi spune că România trebuie să continue să producă energie pe bază de cărbune ani buni de acum încolo, în contextul crizei energetice generate de războiul din Ucraina. Noul supraveghetor al CE Oltenia nu vede rostul pentru care compania energetică de la Târgu-Jiu ar începe să realizeze investiții în grupuri pe gaze, așa cum și-a asumat prin programul de restructurare, în contextul în care România nu are suficiente stocuri de gaze pentru a face față consumului intern în această iarnă. Guvernul a anunțat, zilele trecute, că vrea să raționalizeze gazele, la iarnă. “Planul de restructurare se bate puțin cap în cap cu noua viziune a Comisiei Europene și a Uniunii Europene. Vedem ce se întâmplă în Vest, toată lumea s-a întors la cărbune, pentru că simt că este o problemă majoră și vor să evite această problemă.

Nu putem să ne mai gândim că vom face capacități de producție de energie electrică pe bază de gaz, când noi vorbim de raționalizarea gazului. Nu are logică să mai mergem în continuare pe investiții în capacități de producție pe bază de gaz, atât timp cât sunt problemele care sunt. Când se vor finaliza aceste probleme, este altceva, dar, în momentul ăsta, ar fi o lipsă de logică să te duci să te axezi pe genul ăsta de capacități de producție.

Nu poți să nu ții cont de mediul economic, pentru că sunt multe capacități de producție care folosesc gazul și nu poți să le iei gazul capacităților respective, ca să faci tu energie pe bază de gaz, când ai alternativă. Eu zic că se va reveni asupra acestui aspect. Nu știm ce se va întâmpla cu gazul de aici încolo. Din punctul meu de vedere, războiul cred că va dura destul de mult timp și, atât timp cât va fi război la granița României, noi trebuie să ne axăm pe protecția cetățenilor și a restului de capacități de producție, să ne îndreptăm din nou spre cărbune”, a conchis supraveghetorul CE Oltenia.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *