Dezvăluiri

Senator: Cu o OUG s-ar putea rezolva problemele din Legea care scade vârsta de pensionare și la CEO

Unul dintre parlamentarii de Gorj știe soluția pentru a aplica fără echivoc Legea care scade vârsta de pensionare la Complexul Energetic Oltenia. Este vorba de un act normativ care modifică Legea pensiilor și care a intrat în vigoare pe 18 august. Legea introduce pe de o parte condiții speciale de muncă la Complexul Energetic Oltenia, iar pe de altă parte scade cu 13 ani vârsta de pensionare. Teoretic, angajații direct productivi din companiile energetice și din minerit ar trebuit să iasă la pensie la vârsta de 52 de ani. Mai este stabilită o condiție de vechime în domeniu, de 25 de ani, și un stagiu de cotizare de 30 de ani.

Potrivit senatorului de Gorj, Cristinel Rujan, în comisia de specialitate din Camera Deputaților a fost introdus un amendament de către social-democrați, cu privire la retroactivitatea aplicării legii, însă acesta a fost respins.

„A existat un amendament al PSD în acest sens pentru o formula explicită, dar nu s-a adoptat și inclus în lege. Soluționa chiar problema retroactivității. Până la urmă rolul acestei legi este de a ajuta o categorie de lucrători, nu de a nu produce efecte imediat. Cei de la Casele de pensii aplică legea în litera ei, nu și în spirit. Până la urmă, cred că se urmărește și avizul negativ dat de Guvern, dar acesta vizează impactul bugetar. Legea trebuia făcută astfel încât să fie aplicată foarte clar. În opinia mea, Guvernul ar putea emite o Ordonanță de Urgență pentru completarea legii și s-ar rezolva foarte repede problemele de aplicare. Acum nu știu dacă cineva este preocupat de o asemenea ordonanță, în speță ministerul de resort”, a declarat Cristinel Rujan, senator de Gorj.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button