Politică

Senator, reacție după amenzile date de ANPC afaceriștilor din Gorj: Sunt semnale că au acționat arbitrar

Senatorul Cristi Rujan susține că mai mulți oameni de afaceri i-au sesizat că echipele de control de la Protecția Consumatorilor care i-au verificat și amendat au acționat arbitrar.

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi uriașe, în ultima perioadă, mai multor patroni de hoteluri și restaurante din județul Gorj. Senatorul Cristi Rujan spune că oamenii de afaceri i-ar fi semnalat că echipele de control nu au ținut cont de “aplicarea principiului prevenției”. Mai exact, au aplicat sancțiuni în forma cea mai drastică, nu gradual. “Mai mulți oameni de afaceri m-au sunat, mi-au trimis mesaj în care au semnalat faptul că dincolo de necesitatea unor controale pentru Protecția Consumatorilor reprezentanții acestor instituții trebuie să aibă un comportament adecvat în raport cu texte legale și să nu fie o manifestare arbitrară. Trebuie să desfășoare aceste controale, materializând principiul prevenției, având și o lege în acest sens și, bineînțeles, toate măsurile care se impun în urma controlului și toate sancțiunile care sunt aplicate trebuie să fie într-o cheie gradual, progresivă și nu începând cu cele mai drastice. Nu cuantumul amenzilor îi deranjează, mai mulți oameni de afaceri care își desfășoară activități mai ales în domeniul HoReCa mi-au semnalat despre un comportament atipic, inadecvat și necircumscris, să spunem, dispozițiilor cadru și nu au avut în vedere să asculte și argumentele acestora”, a precizat senatorul.

„Nu știu dacă e vreo implicație politică în spatele acestor controale”

Cristi Rujan spune că în cazul în care a existat un comportament arbitrar al echipelor de control, cei care coordonează activitatea acestora trebuie să-l corijeze. “Nu știu dacă e vreo implicație politică în spatele acestor controale, nu-mi dau seama. Nu am făcut o analiză a acestor controale. Eu am făcut o postare pe Facebook, având în vedere cele semnalate, unde eu exprim fără echivoc faptul că sunt oportune astfel de controale. Că în situația în care nu este respectată legislația și lezează consumatorii, atunci trebuie să acționeze în sensul protecției consumatorilor și am spus că dacă se va confirma că a existat un comportament arbitrar din partea organelor de control, atunci trebuie ca cei care îi coordonează pe aceștia să corijeze astfel de comportamente. Eu m-am referit la modul strict administrativ în care se realizează aceste tipuri de controale și la faptul că nu trebuie să fie suprapuneri în raport de competențele instituțiilor care acționează în sensul acesta”, a adăugat parlamentarul.

   

Articole asemănătoare:

Un comentariu

  1. Poate domnul senator să ne scutească de “ semnele “ și “ părerile “ dumnealui și să meargă la somn pe scaunul din Senat ! Somn ușor și indemnizație dulce ! Semnat : “ un votant “ !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *