Dezvăluiri

Senatorul Iordache, ÎNVINUIT într-un dosar cercetat de Parchetul General! Oamenii de afaceri din grupul Ydail, trimiși în judecată pentru evaziune fiscală!

Patru oameni de afaceri, administratori și asociați în firmele care fac parte din grupul de interese economice Ydail, au fost trimiși în judecată, la începutul acestei luni, pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală. În acest dosar apare și senatorul liberal Ion Iordache, însă procurorii au disjuns și declinat cauza în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, datorită calității de parlamentar a acestuia. Curios este că niciuna din societățile din grupul de firme Ydail nu apare ca ”parte responsabilă civilmente”, însă până să devină senator, Iordache a fost asociat în Greenadel Prod SRL și Mario Magnum SRL.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj i-a trimis în judecată, pe 1 aprilie a.c., pe directorul Ydail Construct SRL, Doru Ștefan Șandru, pe doi dintre asociații firmei, Mircea Vărzaru și Dumitru Ștefan Cauc și pe unul dintre inginerii societății, Cosmin Ungureanu Cîndea, pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală.

În același dosar au calitate de ”învinuit” două persoane ale căror nume au fost anonimizate.

În luna septembrie a anului trecut, Doru Ștefan Șandru, directorul Ydail Construct a contestat, la Tribunalul Gorj, durata cercetărilor în acest dosar deschis în 2018. O lună mai târziu, judecătorii au admis contestația și au stabilit termen pentru finalizarea urmăririi penale data de 31 martie 2021, așa că, pe 1 aprilie, actul de inculpare a ajuns în instanță.

În cauză apar și numele lui Ion Iordache și al soției sale, numai că, în perioada stabilită pentru finalizarea cercetărilor, acesta a fost ales senator al României, pe listele PNL Gorj. Având în vedere noua calitate a lui Ion Iordache, procurorii au decis disjungerea cauzei și trimiterea sa la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a finaliza urmărirea penală. Așa se explică mențiunea ”învinuit” și numele anonimizate a două persoane.

Deocamdată, nu se știu detalii despre cuantumul prejudiciului, însă Administrația Județeană a Finanțelor Publice Gorj și ANAF s-au constituit părți civile.

Curios este că, din 2008, de când a fost ales primar la Turceni, Iordache n-a mai avut, oficial, nicio legătură cu Ydail Construct SRL, însă în dosar apar patru reprezentanți ai acestei societăți. Până să devină senator, Ion Iordache a fost asociat în Greenadel Prod SRL și Mario Magnum SRL.

În urmă cu trei săptămâni…

… procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj i-a reținut, pentru 24 de ore, pe doi dintre afaceriștii care administrează firma Ydail pentru săvârşirea infracţiunii de obţinere ilegală de fonduri, constând în folosirea ori prezentarea de documente sau date false, inexacte sau incomplete, pentru primirea aprobărilor sau garanţiilor necesare acordării finanţărilor obţinute sau garantate din fonduri publice, dacă are ca rezultat obţinerea pe nedrept a acestor fonduri, în legătură cu atribuirea unui contract în valoare de 157 de milioane de lei cu Consiliul Județean Gorj.

La acel moment, senatorul Ion Iordache a reacționat vehement la adresa procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj și a afirmat, într-o declarație de presă, că acuzațiile din dosar sunt nedovedite și neargumentate, iar procurorul de caz că își bazează acuzele pe probe fabricate.

„Referitor la tentativa de a-i distruge pe cei care refuză să stea cu fruntea plecată, îmi asum complet următoarele: Sunt revoltat de ușurința cu care, funcționari plătiți din bani publici se joacă de-a dumnezeii cu libertatea unor oameni în încercarea de a distruge și ce a mai rămas viu în economia acestui județ.

Ca parlamentar nu pot să nu reacționez când văd că, pentru acuzații fără dovezi și argumente, din voința unui singur om (procurorul), care nu este la prima greșeală, nevinovații ajung să-și demonstreze nevinovăția. Am convingerea că, indiferent de frustrări, sete de răzbunare sau comandă, funcționarul n-ar putea face asemenea abuzuri dacă ar răspunde în fața legii ca orice alt cetățean. Firmele pe care vor să le închidă sunt printre ultimele rămase în Gorj și printre cei mai mari plătitori de taxe și impozite din județ. Acuzațiile descrise în comunicatul de presă transmis de Parchet se bazează doar pe supoziții și pe probe fabricate. După gratii este locul celor care abuzează de funcțiile pe care le dețin distrugând iremediabil viitorul unor oameni și orice șansă de dezvoltare a întregii comunități. Sper că va veni momentul în care veți plăti pentru aceste abuzuri! Rușine să vă fie!”, a conchis parlamentarul.

În aceeași zi, dosarul său a fost trimis la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Articole asemănătoare:

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *