Ultima oră

Sindicaliştii Sanitas au obţinut creşterea cu 15% a salariilor de bază

Reprezentanţii Federaţiei sindicale Sanitas au anunţat că au convenit cu guvernanţii asupra unei creşteri a salariilor de bază cu 15%. În urma discuţiilor privind majorările salariale din sistemul de sănătate care s-au purtat luni, la Palatul Victoria, s-a stabilit ca acestea să fie acordate din lunile martie şi iunie, pe lângă cei 5% acordaţi pentru întregul sistem bugetar începând cu 1 ianuarie 2024.

 

Preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat: „Am continuat discuţiile începute săptămâna trecută şi acum două săptămâni, ne-am mutat, între timp, la ministere, tot căutăm date în continuare. Nu avem astăzi nimic cert să vă spunem decât că discuţiile continuă. Sunt multe date de aflat, pe care încă nu le avem de la celelalte ministere, câţi oameni sunt, câte persoane vor trebui să primească. Nu avem nici sume totale de bani în care să zici să te încadrezi sau să creezi acel 20%, cât ar fi la fiecare. Şi aşteptăm acele comisii pe care le-am înfiinţat, a fost, deja, una la Ministerul Sănătăţii. Important este că vom primi acei 15%, plus 5%, care, deja, merg de la 1 ianuarie. Deci, salariile de bază vor creşte în următoarea perioadă cu cei 5%, pe care i-au dat de la început, plus 15% pe care ni i-a promis Guvernul”.

Referitor la „anvelopa salarială”, el consideră că este o „eroare de interpretare”. „Anvelopa salarială e o greşeală de interpretare. Nu anvelopă salarială, care e uriaşă, nici nu ne-am referit la ea. Guvernul dă cei 5% pentru toată lumea la salariul de bază. Vor primi colegii noştri banii din 15 februarie, luna asta. Apoi, încă 15% în două tranşe, pe care nu le-am stabilit ca procent şi care se vor aplica la toată lumea, inclusiv la asistenţa socială, foarte important”, a explicat Leonard Bărăscu.

La rândul său, Iulian Pope, prim-vicepreşedintele Sanitas a venit cu următoarele precizări: „Tranşele sunt bătute în cuie, martie şi iunie. E un lucru pe care l-am tranşat acum. Am spus că sunt două tranşe, nu neapărat egale. Este important să vedem impactul. Nu avem toate datele la momentul acesta, sistemul sanitar e mare. Avem doar datele din subordonatele Ministerului Sănătăţii şi spitalele subordonate autorităţilor locale. Nu avem celelalte date, care însumează aproape 20.000 de oameni”.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *