DezvăluiriUltima oră

ȘOC! Personalul medical din Spitalul Tg-Jiu NU va beneficia de sporul de risc de 2.500 de lei acordat cadrelor medicale implicate în lupta cu COVID-19! CINE E DE VINĂ?

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Tg-Jiu nu se află pe lista unităților medicale ai căror angajați, ce sunt implicați în lupta cu COVID-19, vor primi stimulentul de risc de 500 de euro, pe luna aprilie.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a emis, la finele săptămânii trecute, Ordinul pentru aprobarea metodologiei de aplicare a prevederilor art 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor masuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a raspandirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgenta, cu modificările și completările ulterioare, iar în lista furnizorilor de servicii medicale al căror personal beneficiază de acel stimulent de risc se regăsesc toate cele șase spitale din Gorj, cu excepția SJU.

Potrivit anexei la actul normativ citat mai sus, Spitalului Județean de Urgență Tg-Jiu nu se regăsește pe lista furnizorilor de servicii medicale al căror personal beneficiază de sporul de risc, deși cea mai mare unitate medicală din Gorj are o Secție de Boli Infecțioase, extinsă și în pavilioanele unde, în mod normal funcționează Dermatologia, respectiv Oncologia, pe unde au trecut aproape toate persoanele suspecte sau confirmate cu COVID-19, un laborator genetic, în care personalul efectuează teste pentru depistarea noului coronavirus, secții cu risc ridicat precum Unitatea de Primiri Urgențe, ATI, Chirurgie, Urologie, Medicală sau Ginecologie, la ultima dintre acestea fiind confirmată ca purtătoare a COVID-19 o femeie care tocmai născuse.

Astfel personalul care a fost implicat direct în lupta cu noul coronavirus, nu va beneficia de bonusul de 2.500 de lei, pe luna aprilie. Este vorba de sute de angajați ai SJU,  din rândul ”personalui de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar, inclusiv personalul de specialitate din structurile paraclinice medico-sanitare și personalul paramedical, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19, respectiv, personalul care în urma desfășurării activității a fost diagnosticat cu COVID-19”.

În anexa la Ordinul emis de președintele CNAS se regăsește însă Spitalul Tg-Cărbunești, unitate de suport pentru persoanele infectate cu noul coronavirus, cel municipal de la Motru și spitalele orășenești de la Novaci, Turceni, Rovinari și Bumbești Jiu.

Bâlbâială generală!

Cu o zi înainte de emiterea ordinului CNAS, Gigel Gheorghe Capotă, directorul financiar – contabil al SJU declara că a cerut un răgaz la CNAS, deși, la acea dată, între SJU și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj trebuia să fie încheiat deja contractul pentru  acordarea, potrivit legii, din bugetul Fondului national unic de asigurări sociale de sănătate a sumelor pentru stimulentul de risc.

”Am vorbit cu domnul președinte al Casei de sănătate (CJAS- n.r.) și am rugat să intervină și dânșii la Casa de sănătate de la București să ne mai întârzie puțin și să fie înțelegători cu noi cu finanțarea sumei respective”, afirma Capotă, la Tele3.

Din spusele directorului financiar – contabil al SJU reiese, în mod evident, că miercuri, 13 mai, cu mai puțin de 24 de ore înainte ca președintele CNAS să stabilească lista cu unitățile medicale al căror personal va beneficia de bonusul de risc, la spitalul din Tg-Jiu încă se bâjbâia între anchete epidemiologice și pontaje, însă, cu toate acestea, Capotă era convins că personalul medical va primi suma de 2.500 de lei, aferentă lunii aprilie,  o dată cu salariul, pe data de 20 mai a.c..

”Dispoziția pe care va trebui s-o emită domnul manager se va face după ce vor fi centralizate toate pontajele, pentru că am rugat-o pe doamna directoare medical, împreună cu domnul manager, să luăm toată Ancheta epidemiologică de la serviciul SPIAM și de la DSP să vedem prin ce secții și circuite pe unde au fost persoanele infectate cu COVID-19, iar șefii de secții trebuie să nominalizeze și să facă pontajele pentru persoanele cate au fost în linia întâi. (…) Aici este greutatea, noi trebuie să verificăm, în funcție de foile de observație zilnice, pentru că trebuie consemnat în foi, ca să nu se strecoare vreo greseală, să se strecoare vreo greșeală și apoi să avem probleme, pentru că sunt niște fonduri special din fonduri europene și nu vrem să dăm cu subsemnatul. Eu sper să le dăm și salariile și sporul de risc pe data de 20”, spunea Capotă.

Unitatea medicală nu a clarificat situația în zilele ce au urmat, adică nici joi, în ziua emiterii ordinului de către CNAS, și nici vineri. Pe site-ul SJU a fost postat, în ultima zi a săptămânii, un comunicat, semnat de către managerul interimar, Ioan Ovidiu Gheorghe, prin care anunța reluarea asistenței medicale ambulatorii. În schimb, despre acordarea stimulentului de risc și despre faptul că SJU lipsește din lista unităților medicale al căror personal va beneficia de acel stimulent, nici un cuvânt!

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *