Ultima oră

STUDIU privind etichetele produselor tip parizer de pasăre din România: plin de E-uri și zaharuri

Organizația de protecție a consumatorilor InfoCons a publicat un studiu privind etichetele produselor tip parizer de pasăre disponibile pe piața din România. Toate produsele analizate conțin E-uri, zaharuri, iar 90% dintre ele nu conțin fibre.

În total au fost analizate 10 de produse, de la următorii producători/distribuitori: Goodies Meat Production SRL , comercializat sub brandul Baroni de catre Lidl; Agro-Ardeal SRL , comercializat sub brandul Casa Gustului de catre Penny; Cris-Tim Family Holding SRL , comercializat sub brandul Gustoso de catre Kaufland; Elit SRL, comercializat sub brandul Premia; Metro Cash&Carry Romania SRL , comercializat sub brandul ARO; Auchan Romania SA , comercializat sub brandul Auchan; Lidl Discount SRL , comercializat sub brandul Baroni; Carrefour Romania SA , comercializat sub brandul Simplu; Rewe Romania SRL , comercializat sub brandul Casa Gustului ; Kaufland Romania SCS , comercializat sub brandul Gustoso; Profi Rom Food SRL , comercializat sub brandul Proxi

Mărcile de produse tip parizer de pasăre care au făcut obiectul acestui studiu au fost: parizer cu carne de pasăre ARO 500 g; parizer cu piept de pui Auchan 500g; parizer cu carne de pasăre Auchan 1kg; miniparizer de pasăre Baroni 500 g; parizer țărănesc cu piept de pui Baroni 500 g; parizer cu carne separată mecanic de păsare Simplu 500 g; parizer cu carne de pasăre Casa Gustului 500 g; parizer cu carne de pasăre Gustoso 500 g; parizer cu pasăre Premia 1 kg, precum și parizer cu carne de pasăre Proxi 1kg.

Rezultatele studiului arată că procentul de carne de pasăre din aceste produse variază semnificativ.

Cele mai ridicate valori au fost înregistrate de parizerul Proxi și Auchan (75% carne de pasăre), urmate de Baroni Miniparizer, Casa Gustului și Gustoso (70% carne de pasăre). Cele mai mici cantități de carne conține parizerul Premia-doar 10% carne de pasăre.

Ce ingrediente conțin produsele analizate
Toate produsele analizate au carnea de pasăre sau pieptul de pui ca ingredient principal. De asemenea, 80% dintre produse au apa ca al doilea ingredient, ceea ce sugerează un adaos considerabil de apă în compoziție. 30% dintre produse conțin șorici, iar 20% includ slănină și proteină animală din porc.

Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție: 90% au în compoziție apă; 30% au în compoziție sorici; 20% au în compoziție slănină; 20% au în compoziție proteină animală din / de porc

Foarte importantă este și prezența aditivilor alimentari. Toate produsele analizate conțin E-uri, numărul acestora variind între 3 și 10 per produs.


-Parizer cu carne de pasare ARO cu 10 aditivi

-Parizer cu carne de pasare Auchan cu 6 aditivi

-Parizer cu pasare Premia cu 6 aditivi

-Parizer cu carne de pasare Proxi cu 6 aditivi

-Parizer cu piept de pui Auchan cu 5 aditivi

-Miniparizer de pasare Baroni cu 4 aditivi

-Parizer taranesc cu piept de pui Baroni cu 4 aditivi

-Parizer cu carne de pasare Simplu cu 3 aditivi

-Parizer cu carne de pasare Casa Gustului cu 3 aditivi

-Parizer cu carne de pasare Gustoso cu 3 aditivi

90 la sută dintre produse nu conțin fibre!
Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel: 100% dintre produsele studiate au avut în componență nitrit de sodiu (E250); 0% dintre produsele studiate au avut în componență difosfat de sodiu (E450); 60% dintre produsele studiate au avut în componență acid asorbic (E300);

În 100% dintre produse s-a identificat nitrit de sodiu (E250), iar 70% dintre ele conțin difosfat de sodiu (E450) și 60% acid ascorbic (E300). 90% din produsele analizate nu conțin fibre. Cantitatea de proteină se situează între 10g și 16g pentru produsele studiate.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *