Ultima oră

SUA lucrează la introducerea dolarului digita

Casa Albă a declarat vineri că, după ce președintele Joe Biden a emis un ordin executiv în martie prin care a cerut o varietate de agenții să caute modalități de reglementare a activelor digitale, agențiile au elaborat nouă rapoarte, care acoperă impactul criptomonedei asupra piețelor financiare, asupra mediului, inovaţia şi alte elemente ale sistemului economic, potrivit AP News.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a spus că o recomandare a Trezoreriei este ca SUA ”să promoveze politica și munca tehnică privind o potențială monedă digitală a băncii centrale, sau CBDC, astfel încât Statele Unite să fie pregătite dacă CBDC este determinată a fi în interesul național”.

”În acest moment, unele aspecte ale sistemului nostru actual de plată sunt prea lente sau prea scumpe”, a spus Yellen într-o convorbire de joi cu reporterii care prezentau unele dintre constatările rapoartelor.

Monedele digitale ale băncilor centrale diferă de banii digitali existenți disponibili pentru publicul larg, cum ar fi soldul unui cont bancar, deoarece ar fi o răspundere directă a Rezervei Federale, nu a unei bănci comerciale.

Potrivit think tank-ului nonpartizan al Consiliului Atlantic, 105 țări care reprezintă mai mult de 95% din produsul intern brut global explorează deja sau au creat o monedă digitală a băncii centrale.

Consiliul a constatat că SUA și Marea Britanie sunt cu mult în urmă în crearea unui dolar digital sau echivalentul acestuia.

Trezoreria, Departamentul de Justiție, Biroul pentru Protecția Finanțelor Consumatorului, Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse și alte agenții au fost însărcinate să contribuie la rapoarte care ar aborda diferite preocupări cu privire la riscurile, dezvoltarea și utilizarea activelor digitale. Mai multe rapoarte vor apărea în următoarele săptămâni și luni.

Eswar Prasad, profesor de comerț la Cornell, care studiază digitizarea monedelor, a declarat că raportul Trezoreriei ”are o perspectivă pozitivă despre modul în care un dolar digital ar putea juca un rol util în creșterea opțiunilor de plată pentru persoane fizice și companii”, recunoscând în același timp riscurile dezvoltării sale.

El a spus că raportul pregătește scena pentru crearea reglementărilor agenției și a legislației ”care pot îmbunătăți compromisul beneficiu-risc asociat criptomonedelor și tehnologiilor conexe”.

Asociația Blockchain, care face lobby pentru parlamentarii din Capitol Hill, a declarat într-o declarație că rapoartele Casei Albe sunt ”o oportunitate ratată de a consolida liderul cripto al SUA”.

”Aceste rapoarte se concentrează pe riscuri, nu pe oportunități”, se arată în declarație, ”și omit recomandări substanțiale despre modul în care Statele Unite își pot promova industria cripto în plină dezvoltare, inclusiv crearea de locuri de muncă, îmbunătățirea sistemului financiar și accesul extins pentru toți americanii”.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button