Eveniment

Suspendarea judecătorului Grecu de la Motru ajunge pe 12 mai în fața CSM

Inspecția Judiciară propune secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) suspendarea a trei judecători sub pretextul că ar fi adus atingere prestigiului justiției și că au făcut politică pe un grup al magistraților de pe Facebook. Unul dintre cei trei este Grecu Laurențiu, motreanul fiind fost procuror în Gorj acum judecător la Mehedinți. Cazul judecătorului Grecu apare pe site-ul CSM-Secția pentru judecători în materie disciplinară, mai exact pe ordinea de zi pentru 12 mai.

Printr-o adresă înaintată șefului CSM, Lucian Netejoru, șeful Inspecției Judiciare (IJ) propune suspendarea din funcții a judecătorilor Dragoș Călin de la Curtea de Apel București, Laurențiu Marius Grecu de la Tribunalul Mehedinți și Alina Mihaela Gioroceanu de la Tribunalul Olt, suspendare care ar trebui să dureze până la finalizarea cercetărilor IJ.

IJ mai spune că s-a autosesizat după ce, într-o publicație, au apărut fragmente din discuții de pe „Forumul magistraților”, un grup de Facebook care adună aproximativ 2.000 de judecători și procurori din toată țara.

Potrivit analizei făcute de un inspector, acuzațiile aduse la adresa lui Dragoș Călin vizează afirmațiile: „Totuși, decizia CCR pe C3 este contrară dreptului UE” și „E oficial. Ministerul Justiției a scăpat de Predoiu. Un an irosit de un personaj politic care să nu mai aibă vreodată mandat la justiție”.

În cazul Alinei Gioroceanu, acesta a scris pe forum: „Chestia aia roșie este brâu sau ștreang? Că nu realizez” și „Covidu naște victime și eroi. Ambele atrag o reacție afectivă, mișcă ceva în noi, prin compătimire ori admirație. Unii intră în rolul acesta fără să vrea, alții, cu bună știință, urmărind să inducă aceleași reacții. Așa că, de eroi și de victimele de carton trebuie să ne ferim, de victimizare și de actele de eroism ale oportuniștilor lipsiți de autenticitate”, lucruri care nu a fost pe placul lui Netejoru.

Judecătorul Laurențiu Grecu a scris: „În afară de USR, nu cred că dorește cineva această măsură”, frază care ar putea să-l coste funcția.

În dosarul mare, IJ a început cercetarea disciplinară față de opt judecători, după ce au discutat probleme din sistemul judiciar pe grupul privat al magistraților. Acuzațiile sunt de „manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției”, „încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii” și „desfășurarea de activități publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în exercitarea atribuțiilor de serviciu”.

Pe lângă cei trei propuși pentru suspendarea din funcție pe durata cercetărilor, pe lista lui Netejorul, cu începerea cercetării disciplinare, se regăsesc judecătorii Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj, Anca Codreanu de la Tribunalul Brașov, Georgeta Ciungan de la Tribunalul Bihor, Alexandru Bălășanu de la Judecătoria Botoșani și Ioan Fundătureanu de la Curtea de Apel Pitești. Cei opt judecători nu au fost chemați să dea vreo declarație, înștiințarea că sunt cercetați disciplinar de IJ fiind trimisă pe e-mail. Doi dintre ei au legătură cu întrebările trimise de România către Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

   

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *