Dezvăluiri

Tânăr amenințat cu moartea! Poliția îi programează, de o lună, întâlniri cu polițistul care a preluat cazul! „Ce așteaptă, să bage ăla cuțitul în mine?”

Indolența cu care polițiștii tratează cazurile grave de amenințare poate duce la adevărate drame, așa cum s-a întâmplat în cazul crimei de la Baia de Fier, de anul trecut. Polițiștii n-au învățat nimic din acel caz, în care o tânără depusese plângere la poliție și se plânsese că e amenințată cu moartea de fostul iubit, iar după două luni, pe fondul lejerității cu care agenții postului de poliție din localitate au tratat speța, a fost ucisă cu mai multe lovituri de cuțit de cel pe care-l reclamase. De câteva luni, un tânăr încearcă, fără succes, să le explice polițiștilor de la Poliția Municipiului Tg-Jiu că e amenințat cu moartea de un alt bărbat, împotriva căruia a depus mărturie, în urmă cu doi ani, într-un dosar în care acesta a fost condamnat pentru fapte cu violență. În ultima lună, tânărul a reușit să depună plângere la organele judiciare, însă de atunci nu a fost contactat de polițistul care a preluat cazul și nici nu a mai reușit să-i ofere probe în susținerea celor reclamate, pentru că ”omul legii” e de negăsit.

Calvarul unui tânăr…

… de 36 de ani din Tg-Jiu a început în urmă cu doi ani, când a depus o declarație, în calitate de martor, în faza de urmărire penală, într-un dosar în care un anume Radu Mergea era acuzat de comiterea infracțiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal, lovire și alte violențe și amenințare. Plângerea fusese depusă de fosta iubită a cestuia, pe care a dus-o cu forța în pădure la Drăgoieni, i-a pus cuțitul la gât și a amenințat-o că o omoară. Pe 13 iulie 2020, Mergea a fost arestat și după 30 de zile a fost pus sub control judiciar. În acea perioadă, a început să-i amenințe pe cei care depuseseră mărturie împotriva sa deși, una din restricțiile dispuse de judecători în dispozitivul sentinței prin care i-a fost înlocuită măsura preventivă a arestului cu cea a controlului judiciar era tocmai să nu ia legătura cu martorii din dosar. Un an mai târziu, Mergea a fost condamnat la 8 luni de închisoare cu suspendare și un termen de supraveghere de 2 ani, pentru lipsire de libertate, după ce fosta iubită și-a retras plângerile pentru amenințare și lovire, din cauză că o amenința în continuare și i-a fost teamă că dacă va ajunge la închisoare, după ce se elibera o va căuta și își va duce planul până la capăt.
Parte vătămată în acel dosar a fost și o altă fostă iubită a lui Mergea pe care acesta ar fi dus-o în cimitir și a amenințat-o că o ucide, iar până la urmă femeia s-a mutat din Tg-Jiu și așa a reușit să scape de acesta.

„M-a așteptat la intrare în cartier și mi-a zis că o să bage cuțitul în mine”

Tânărul care a depus mărturie împotriva lui Mergea spune că, de opt-nouă luni, este urmărit de acesta și amenințat cu moartea.
”În urmă cu aproximativ opt luni, veneam de la magazinul din cartier și a oprit mașina lângă mine și a zis că o să mă calce cu mașina și mă omoară. De vreo patru ori m-a așteptat la intrare în cartier, când mă întorceam de la serviciu, și mi-a zis că o să bage cuțitul în mine, chiar dacă ajunge 25 de ani la pușcărie, că o să-mi dea foc la mașină și mă scuipa și mă înjura”, a declarat îngrozit bărbatul.
Acesta povestește că i s-a făcut teamă și a mers la poliție, numai că, polițiștii i-au spus că îi trebuie probe, nu e suficientă doar plângerea.
”Am vorbit cu un domn polițist acolo și mi-a zis că dacă n-am nicio dovadă mai bine să nu depun plângere că n-are niciun rost. Descurajat, am renunțat, pe moment, la idee”, a afirmat bărbatul.
Târgujianul susține că, relativ recent, a fost abordat, din nou, în plină stradă de Mergea, cu aceleași limbaj violent și amenințări.
”Ultima oară când m-a amenințat, în urmă cu aproximativ o lună, eram cu un copil de 14 ani, mergeam pe lângă Casa de Cultură. A venit în fugă, prin spate, și mi-a zis că se antrenează și n-o să scap, o să mă omoare. Atunci m-am gândit că aveam și dovezi, că puștiul asistase la acest episod și i-am zis că o să mă duc la poliție. A doua zi, l-a căutat pe copil prin oraș, l-a strâns de gât, l-a mușcat de ureche și i-a zis că dacă depune mărturie îl va omorî și pe el odată cu mine. Băiatul s-a speriat și nu a vrut nici la poliție să se ducă”, spune tânărul.

Poliția nu e acasă, decât de la 8 la 16

Bărbatul a mers, a doua zi la poliție și a depus plângere împotriva lui Mergea, însă de atunci nu reușește să-l mai găsească pe polițistul care i-a preluat cazul și este amânat de pe o săptămână pe alta.
”Am mers eu la poliție și am depus plângere. A doua zi m-am dus din nou cu mesajele de amenințare pe un CD și un filmuleț, pentru că am apucat să-l filmez când pleca de lângă mine și îi spuneam să repete pentru ce se antrenează, însă mi s-a spus că nu este la serviciu polițistul care se ocupă de caz și să revin săptămâna următoare. Bineînțeles că am fost, iarăși, în acea săptămână, dar aceeași poveste, că polițistul nu este și să aștept să mă sune. Au trecut deja două, trei săptămâni de atunci. Săptămâna trecută m-am dus, din nou, dar era ora 18:00, iar polițistul de la intrare a încercat să justifice oarecum indolența colegului său prin faptul că nu e suficient personal și sunt multe dosare în lucru. Ieri (luni – n.r.) am mers pentru a u știu câta oară la Poliția Municipiului Tg-Jiu, în timpul programului, la orele 13:00, dar, ca de obicei, polițistul nu era și mi-au spus să revin în ziua următoare. Ce așteaptă, să bage ăla cuțitul în mine?”, se întreabă înspăimântat bărbatul.
Tânărul a fost și la Serviciul Probațiune de pe lângă Tribunalului Gorj, pentru că Mergea se află în perioada de supraveghere, însă i s-a transmis că ei nu pot să facă nimic și să meargă la poliție.

 

Acuzațiile care se conturează sunt clare: răzbunare pentru ajutorul dat justiției și amenințare, numai că poliția nu se implică ferm și cu celeritate în scopul aplicării legii, altfel s-ar fi putut vorbi despre eficiența acestei instituții și nu despre o apatie generalizată la nivelul acesteia.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *