Dezvăluiri

Toaletă „ecologică” în fundul curții, la o școală din Gorj! 20 de copii își fac nevoile în pungi din plastic!

Situație de-a dreptul revoltătoare la o școală aflată la 6 km de municipiul Tg-Jiu, în satul Rugi din comuna Turcinești, unde 20 de copii, școlari și preșcolari, merg la wc în fundul curții și nu au apă să se spele pe mâini. 13 copii de grădiniță și 7 în clasele primare, sunt cei care frecventează unitatea de învățământ din sat, fiind puși în situația de a-și face nevoile fiziologice în saci menajeri din plastic, așezați în interiorul toaletelor. Culmea este că școala are autorizație sanitară de funcționare, întrucât DSP și-a dat avizul, în urmă cu 11 ani.

Câțiva părinți extrem de revoltați de faptul că micuții lor, care merg la grădinița din satul Rugi, sunt puși în situația de a-și face nevoile la niște toalete improprii au cerut ajutorul jurnaliștilor. ”Sunt două wc-uri așa zis ecologice de ne e silă nouă celor maturi, dar mai ales copilașilor care, vă dați seama, au între 3 și 6 ani, iar cei de la școală au și ei cel mai mult 10 ani. Nefiind canalizare pe care să le monteze, au pus niște saci menajeri din plastic, și practic acolo își fac nevoile cei mici. Ne zic să avem grijă cu pandemia, dar la școală nu au apă să se spele pe mâini”, au spus părinții.

Primarul comunei Turcinești, Dumitru Modrea, recunoaște situație și afirmă că n-a mai făcut investiții la scoala de la Rugi pentru că elevii vor fi mutați la unitățile școlare de la Turcinești, mai ales că, exact la intrarea în comună se va inaugura, în curând o grădiniță nouă.

”Într-o săptămână sper să se recepționeze noua grădiniță și în maxim o lună copiii o să fie mutați acolo, iar școlarii la Turcinești. Acolo nu mai puteam face investiții pentru că trebuia să vină o propunere din partea școlii, să aibă un anumit efectiv de elevi. Școala nu o voi închide eu, se va închide singură, pentru că nu mai sunt copii”, a declarat Modrea.

Direcția de Sănătate Publică Gorj a eliberat autorizație sanitară de funcționare unității școlare, în urmă cu 11 ani, iar reprezentanții instituției spun că toate școlile din județ au aviz din punct de vedere sanitar.

”Avizul este dat în 2010, este dat cum se dă la toate școlile, pe baza unei declarații pe proprie răspundere, iar dacă survin modificări în timpul acestui aviz se trimite către DSP un dosar cu modificările efectuate, iar o echipă de la noi merge să facă verificările. Deci, din 2010, când s-a dat acest aviz și până în momentul de față nu s-a făcut nicio modificare de structură, iar avizul a rămas în vigoare de atunci”, a precizat Narcis Stoian, directorul DSP Gorj.

În legătură cu faptul că cei mici merg la toaletele cu pungi din plastic și nu au apă să se spele pe mâini, fiind pandemie, șeful DSP afirmă că se vor face verificări în zilele următoare. ”O să facem niște verificări mâine sau poimâine și vedem despre ce e vorba la școala respectivă. O să trimit o echipă acolo”, a adăugat Stoian.

Timp de 11 ani reprezentanții DSP nu au călcat prin acea școală, cel mai probabil de teamă că i-ar putut lua durerile de burtă și ar fi fost obligați de situație să-și facă nevoile la pungă, în fundul curții, iar apoi să se spele pe mâini la lighean.

La fel au procedat și unii jurnaliști care au luat imaginile cu toaletele după ce acestea au apărut la o emisiune la Tele 3, pentru că le-a fost greu să se deplaseze la fața locului, fiind obișnuiți să facă presă din cur, din fața laptopului.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button