Ultima oră

Transalpina, în centrul unui dosar penal legat de jefuirea domeniului silvic


Unul dintre cei mai activi afaceriști de pe piața exploatării lemnului a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba pentru mai multe infracțiuni silvice.Emil Nistor, proprietarul societății Ema Silva SRL Petrești, județul Alba, este acuzat de tăierea fără drept a 725 de arbori din fondul forestier național, cu un prejudiciu de 463.295 de lei. De asemenea, acesta mai este acuzat că, în perioada iunie 2018 – mai 2020, a determinat lucrători din echipele de exploatare forestieră să sustragă cantitatea de 655 de metri cubi lemn rotund, specia molid și brad, fiind produs un prejudiciu de 79.466 de lei. Alte acuzații aduse afaceristului sunt de fals în înscrisuri sub semnătură privată (278 de acte materiale), după ce a întocmit în fals sau i-a determinat pe alți inculpați să întocmească un număr de 278 de avize false de însoțire secundare a materialului lemnos, respectiv de instigare la uz de fals în formă continuată (57 de acte materiale) după ce l-a determinat pe un alt inculpat în dosar să folosească 54 de avize de însoțire fictive.

De asemenea, pentru că a sustras o cantitate de 43,72 metri cubi de material lemnos față de care era dispusă măsura asiguratorie a sechestrului de către un procuror, Nistor mai este acuzat și de sustragere de sub sechestru.Infracțiunile au avut loc în condițiile în care firma acestuia exploata lemn de pe raza Ocolului Silvic Voineasa, județul Vâlcea. Acesta mai este judecat, într-un alt dosar, pentru dare de mită, după ce a dat bani unui angajat de la Drumurile Naționale în scopul deszăpezirii unui tronson din Transalpina astfel încât să poată exploata un lot de pădure.

În total, un număr de 15 persoane fizice și juridice au fost trimise în judecată pentru infracțiuni din domeniul silvic. Dosarul are o vechime de trei ani, în 12 mai 2020 fiind efectuate 16 percheziții în județele Alba, Vâlcea, Sibiu și Gorj. Șase persoane au fost reținute la momentul respectiv pentru infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, tăiere fără drept de arbori şi furt de arbori.În final, au fost trimise în judecată 13 persoane fizice și două persoane juridice, respectiv societățile Ema Silva SRL din Petrești (Alba) și Busmaricarp SRL din Mușetești (Gorj). Potrivit informațiilor transmise de IPJ Alba la momentul derulării perchezițiilor, inculpații sunt acuzați că, în perioada 2018 – 2020, ar fi sustras din fondul forestier naţional peste 1.900 de metri cubi de material lemnos. La momentul respectiv, poliţiştii au ridicat documente contabile şi au aplicat sechestru pe patru terenuri şi un autoturism de lux.

Sursa: ziare.com

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *