Ultima oră

Uleiul de palmier, ”otrava” pe care o consumăm zilnic: În ce produse se găsește!

Uleiul de palmier este prezent în majoritatea produselor așa zis ”sănătoase” de pe piață, dar și în dulciuri, snacks-uri, patiserie sau fast-food. Mai mult decât atât, uleiul de palmier este folosit în majoritatea restaurantelor din România. Cu alte cuvinte, indiferent ce am mânca, avem mari șanse să consumăm și ulei de palmier, fără ca măcar să știm. Problema este că acesta reprezintă o cauză principală a cancerului, fiind mai periculos chiar decât zahărul.

Cercetătorii de la Institutul pentru Cercetare în Biomedicină (IRB) din Barcelona, Spania, au publicat recent descoperiri care arată că acidul palmitic, un acid gras frecvent întâlnit în uleiul de palmier, favorizează metastazarea în carcinoamele orale și melanomul de piele la șoareci, scrie worldwidecancerresearch.org.

Metastazarea, sau răspândirea cancerului, este principala cauză de deces la pacienții cu cancer, iar majoritatea persoanelor cu cancer metastatic pot fi tratate, dar nu vindecate. Acizii grași, elementele de bază ale grăsimilor din corpul nostru și din alimentație, pot stimula metastazarea, însă nu era clar până acum cum funcționează acest mecanism și dacă toți acizii grași contribuie la metastază.

În contrast, alți acizi grași, precum acidul oleic și acidul linoleic – grăsimi omega-9 și omega-6, întâlnite în alimente precum uleiul de măsline și semințele de in – nu au prezentat același efect asupra metastazării. De asemenea, niciunul dintre acizii grași testați nu a crescut riscul inițial de dezvoltare a cancerului.

O descoperire crucială a cercetătorilor a fost că atunci când dieta șoarecilor a fost suplimentată cu acid palmitic, acesta nu doar că a contribuit la metastază, ci a avut și efecte de durată asupra genomului. Celulele canceroase care fuseseră expuse acidului palmitic pentru o perioadă scurtă de timp au continuat să fie extrem de metastatice chiar și după ce acidul palmitic a fost eliminat din dietă.

În ce produse se găsește uleiul de palmier
Reprezentanții InfoCons au emis o informare în ceea ce privește consumul uleiului de palmier și a pericolelor pentru sănătate ale acestuia.

”Experții Consiliului Superior al Sănătății (Belgia) recomandă evitarea consumului excesiv de ulei de palmier pentru a preveni problemele de sănătate. Acest tip de ulei este, de fapt, bogat în acizi grași saturați, care cresc riscul de boli cardiovasculare și contribuie la creșterea nivelului de LDL – cunoscut drept colesterolul „rău”. Este important, așadar, să limităm consumul de acizi grași saturați. Nu este întotdeauna ușor să studiem cu atenție etichetele pentru a identifica exact componentele unui produs.

Uleiul de palmier este adesea ascuns sub termenul generic de „ulei vegetal”.

Este recomandat să consumați cu moderație următoarele produse, care sunt bogate în ulei de palmier: produse de patiserie, alimente semipreparate, pizza, biscuiți, batoane de ciocolată, unele pateuri tartinabile și margarina.

Pentru gătit, este mai sănătos să utilizați alte tipuri de uleiuri vegetale, care conțin acizi grași nesaturați, cum ar fi: uleiul de măsline, arahide, porumb, floarea-soarelui, soia, semințe de rapiță, nuci, susan și altele”, scrie InfoCons.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *