Stil de viață

Uleiul din seminţe de in scade colesterolul

Când nivelul grăsimilor în sânge este peste limitele normale, pot să apară probleme cardiovasculare precum infarctul. Din fericire, există remedii precum uleiul din seminţe de in, care ajută nu numai la micşorarea colesterolului şi a trigliceridelor, ci are şi alte beneficii.

Colesterolul este de fapt o grăsime modificată, care arată ca o ceară, şi nu se dizolvă cu uşurinţă în sânge. Acesta joacă un rol deosebit în organism: contribuie la formarea hormonilor steroizi, produşi de glandele suprarenale, ovare şi testicule. Cel mai mult este produs în ficat, fiind folosit la digestia şi absorbţia lipidelor din alimente. Excesul de colesterol determină ateroscleroza, manifestată prin îngroşarea, întărirea şi pierderea elasticităţii pereţilor arterelor, ca urmare a depunerilor de grăsimi. Arterele nu mai transportă la nivel optim sângele şi organismul nu se oxigenează aşa cum trebuie.

Nivelul ridicat al colesterolului din sânge poate fi combătut prin schimbarea radicală a regimului alimentar. Se recomandă un consum mai mare de fibre, pe care le putem lua din legume, fructe şi cereale. Se exclud din alimentaţie grăsimile trans, fiind înlocuite cu grăsimi bune, cum ar fi Omega-3 şi Omega-6.

Uleiul din seminţe de in este un produs excelent pentru reducerea colesterolului, dar şi o sursă de vitamine şi minerale. Medicul homeopat Mark Stengler scria că seminţele de in au un conţinut ridicat de nutrienţi şi substanţe bioactive ca: vitaminele A, B, D, E, caroten, lecitină, minerale şi aminoacizi.

Datorită acizilor graşi Omega-3, uleiul de in şi-a dovedit eficienţa în reducerea colesterolului şi a trigliceridelor, cât şi la întărirea sistemului imunitar.

Bun pentru diabetici
Uleiul de in şi-a câştigat renumele şi în urma efectelor pe care le are asupra diabetului. S-a dovedit că lipidele Omega-3 conţinute în uleiul de in măresc toleranţa organismului la insulină. Mai exact uleiul de in are un rol deosebit în echilibrarea metablismelor glucidic şi lipidic, mai ales în cazul persoanelor cu diabet zaharat tip 2.

De ajutor în crizele de astm
Uleiul de in este bogat în acid alfa-linoleic, cu rol în reducerea inflamaţiilor de la nivelul sistemului respirator, îmbunătăţind calitatea vieţii pentru persoanele ce suferă de astm sau de alergii.

Luptă cu cancerul
Studiile arată că în componenţa uleiului de in intră lignanii, nişte compuşi polifenolici cu puternice efecte antioxidante, anticancerigene, ativirale şi antibacteriene. De obicei, aceste substanţe se regăsesc în plantele bogate în fibre, aşa cum sunt şi seminţele de in. Lignanii previn şi sunt benefici în numeroase tipuri de cancer, printre care şi cel de sân şi de colon.

Beneficii pentru piele şi păr
Amestecul bogat de minerale şi compuşi organici fac din uleiul de in un ingredient folosit şi în industria produselor de îngrijire a pielii şi a părului. Acesta creşte rezistenţa firelor de păr, previne degradarea şi combate căderea lor, conferind strălucire. Uleiul din seminţele de in se regăseşte în diferite creme şi produse cosmetice destinate îngrijirii tenului.

Datorită proprietăţilor antioxidante , uleiul de in ajută la reducerea simptomelor dermatitei atopice. Este o afecţiune caracterizată prin înroşirea pielii şi mâncărimi.

Puţini se gândesc că un ten acneic poate fi tratat cu un ulei. De obicei, în acest caz fugim de soluţiile grase. Cu toate acestea, o cantitate mică de ulei de in va hrăni pielea cu multivitamine şi minerale, contribuind la hidratarea şi protejarea tenului, ba chiar la prevenirea acneei. Aplicat seara, în câteva picături, pe faţa curată, va reduce inflamaţia, prevenind noi erupţii.

Păstrarea şi modul de utilizare
Uleiul de in este sensibil la lumină, de aceea se păstrează în recipiente închise la culoare, la fel ca şi uleiul de măsline. Se ţine într-un loc răcoros şi întunecat, la o temperatură de 15-20 grade Celsius. Are un parfum care aminteşte de mirosul fânului. Gustul este plăcut şi se poate adauga câte 1 lingură în salate sau sosuri. Nu se recomandă a fi folosit la gătit, pentru că la temperaturi înalte îşi schimbă proprietăţile. Asiguraţi-vă că aţi achiziţionat ulei de in de calitate, presat la rece, pentru a beneficia de toate calităţile lui curative.

Pentru scăderea colesterolului, se recomandă cure în care se iau 5-10 picături pe ulei de in pe zi.

Contraindicaţii
Femeile însărcinate ar trebui să evite consumul de ulei de in, pentru că poate cauza naşterea prematură. De asemenea, nu se recomandă consumul lui nici femeilor care alăptează.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close