Stil de viațăUltima oră

Un medic din cadrul SJU Tg-Jiu explică avantajele și dezavantajele unei opinii medicale secundare

Material informativ realizat de dr. Cornoiu Cristina, medic specialist medicină de familie, Cabinet Planificare familială din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu

Orice pacient are dreptul la opinie medicală secundară. Atunci când ești diagnosticat cu o boală rară, complexă sau severă, când ți s-a recomandat o intervenție chirurgicală sau când simptomele încă persistă, în ciuda efectuării tratamentului recomandat, există numeroase beneficii în a obține o a doua părere medicală de la un alt medic cu experiență semnificativă în afecțiunea ta. Mulți pacienți recurg la opinie secundară și numeroși medici sunt confortabili cu această abordare.

O a doua opinie medicală te va ajuta să înțelegi mai bine diagnosticul și opțiunile de tratament și astfel să poți lua o decizie informată în ceea ce privește boala ta. Este important să ai un rol activ în îngrijirea sănătății tale și a cere o opinie secundară este parte a acestui proces. Mai mult, majoritatea medicilor se așteaptă și își încurajează pacienții să ceară o opinie secundară.

Însă, înainte de a cere o a doua opinie, merită să soliciți medicului sau echipei de medici care se ocupă de cazul tău să revizuiască împreună cu tine diagnosticul și tratamentul și să-ți explice orice aspect pe care nu-l înțelegi.

De ce pacienții nu cer o opinie secundară?
Cele mai frecvente motive pentru care pacienții evită să ceară o opinie secundară sunt:
• Au un sentiment de urgență cu privire la începerea tratamentului, în special atunci când au fost diagnosticați cu o boală gravă, cum ar fi cancerul.
• Sunt îngrijorați că îl vor supăra pe medicul lor curant.
• Sunt îngrijorați privind costurile și faptul că opinia secundară poate să nu fie acoperită de asigurarea de sănătate.
• Lipsa accesului facil sau incapacitatea de a călători local sau în străinătate la centrele de excelență care pot oferi o opinie secundară din partea experților într-un anumit domeniu.

Care sunt avantajele si dezavantajele în a obține o opinie secundară?
Există atât avantaje, cât și dezavantaje atunci când obții o opinie secundară.

Avantaje posibile:
• Dacă ambii medici sunt de acord cu privire la diagnosticul și tratamentul tău, acest lucru te va ajuta să te simți mai încrezător privind planul de îngrijire și de tratament propus. Știi că ai făcut tot ce era posibil ca să te asiguri că diagnosticul pus este cel corect și că tratamentul propus este cel mai indicat pentru situația ta.
• Vei înțelege mai bine boala ta, ți se va răspunde la întrebări și ți se vor clarifica temerile.
• S-ar putea să descoperi că te înțelegi mai bine cu un alt medic și că ai mai multă încredere în ceea ce spune acesta.
• Vei putea sa cântărești mai bine beneficiile și riscurile opțiunilor de tratament, ceea ce te va ajuta să iei o decizie informată privind tratamentul.
• Ți se pot oferi opțiuni diferite de tratament, care nu au fost menționate inițial, sau un tratament ca parte a unui studiu clinic.

Dezavantaje posibile:
• Va fi nevoie să aștepți până când se finalizează consultul pentru opinia secundară, ceea ce poate însemna o întârziere a instituirii tratamentului. Însă, cu excepția situațiilor de urgență, când tratamentul trebuie aplicat fără întârziere, chiar și în cazul unei operații elective (care este programată în avans) sau al majorității cancerelor, nu este nevoie să începi tratamentul imediat.
• S-ar putea să te deranjeze să auzi același răspuns sau, din contră, o interpretare diferită a diagnosticului sau a variantelor de tratament, dacă aceasta nu era ceea ce te așteptai să obții.
• Dacă ți se va propune un tratament diferit va trebui sa decizi ce tratament vrei să urmezi. Pentru unii oameni această alegere poate fi dificilă; aceștia își fac griji dacă vor putea lua decizia corectă.
• Foarte probabil va fi nevoie să călătorești, uneori pe distanță mare sau în altă țară, pentru a ajunge la specialistul respectiv. De asemenea, este posibil să ai nevoie să faci tratamentul la acel spital, iar aceasta poate însemna costuri suplimentare.

Ce situații medicale necesită opinie secundară?
Există diverse motive pentru a solicita o opinie secundară:
• Vrei să cunoști toate opțiunile posibile de tratament.
• Crezi că există un tratament mai potrivit pentru tine.
• Tratamentul recomandat are riscuri pentru sănătate, implică intervenție chirurgicală și poate avea consecințe pe termen lung.
• Ți s-a spus că nu există tratament pentru afecțiunea ta.
• Ți s-a spus că un anumit tratament nu poate fi folosit în cazul tău.
• Medicul curant nu este sigur ce problemă ai. Cauza simptomelor nu a fost descoperită, deși acestea persistă sau ai urmat tratamentul recomandat și încă ai simptome.
• Ai fost diagnosticat cu o boala rară și sunt puțini medici cu experiență semnificativă în acel domeniu.
• Ai fost diagnosticat cu cancer și vrei să fii bine informat privind prognosticul și toate opțiunile de tratament valabile în cazul tău.
• Încă ai o serie de întrebări fără răspuns.
• Vrei ca informațiile despre boala și opțiunile de tratament să fie explicate de alt medic.
• Comunicarea și interacțiunea cu medicul curant sunt dificile.
• Instinctul îți spune că ceva nu este în regulă cu diagnosticul sau tratamentul propus.

Ar trebui să-i ceri medicului tău să-ți recomande pe altcineva pentru o opinie secundară?
Este o practică medicală standard să obții o nouă opinie medicală. Medicii fac asta tot timpul, ca parte a propriului proces de diagnosticare a unei probleme medicale, atunci când îți recomandă să fii consultat de unul sau mai mulți specialiști. Nu ar trebui să eziți sau să te simți vinovat atunci când îi spui medicului tău curant că ai nevoie de o a doua opinie medicală. De fapt, numeroși medici le vor recomanda pacienților lor numele altor specialiști și chirurgi cu care aceștia să discute, fără să fie întrebați.

Când este nevoie de o a treia opinie medicală?
Atunci când ai două opinii foarte diferite, există o mulțime de informații pe care trebuie să le analizezi. Dacă în continuare simți că nu ai suficiente informații pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză, atunci poate fi nevoie de o a treia opinie. Discută cu sinceritate toate îngrijorările pe care le ai cu cel de-al treilea medic.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *