Ultima oră

Un nou ciclon polar lovește România!

Deși vremea de afară ne duce cu gândul la o zi frumoasă de primăvară, meteorologii spun că temperaturile scad brusc înainte de Crăciun. Este efectul unui ciclon polar care va aduce ninsori în zona țării noastre.

Meda Andrei, meteorolog de serviciu al ANM, a explicat cum va fi vremea în perioada următoare.

”Astăzi, temperaturile sunt foarte ridicate. În partea de sud a țării vom avea maxime de peste 10 grade Celsius, în măsura în care, în mod normal, noi ar trebui la nivelul întregii țări să înregistrăm temperaturi cuprinse între -2 și 5 grade. Așadar, avem cu până la 9 grade peste normele climatologice.

Temperaturile încep să scadă, deși rămân în continuare peste ceea ce ar trebui să avem în mod normal pentru această perioadă. Însă trendul este de scădere, astfel încât vom avea maxime cuprinse, în marea lor majoritate, între 3 și 8…9 grade, cu alte cuvinte mai scăzute decât astăzi”, a explicat meteorologul Meda Andrei.

Vreme extrem de caldă de Crăciun

”O nouă încălzire va fi resimțită însă chiar în ziua de Crăciun. Data de 25 și 26 decembrie vor fi zile foarte calde, posibil chiar mai calde decât astăzi. Este adevărat că mai sunt câteva zile bune până la acea dată, iar lucrurile se mai pot schimba, dar în momentul de față vorbim strict de materialele de care dispunem în acest moment.

Dacă ne referim la precipitații, astăzi, mâine, vom avea nebulozitate joasă, ceață și acestea vor fi cu precădere dimineața, noaptea, Așadar, cel mult izolat burniță, însă din noaptea de joi spre vineri și până spre mijlocul săptămânii următoare vom avea precipitații în vestul, în nordul, în centrul țării și foarte puține în partea de sud.

Pentru Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania, Moldova, până în data de 24 decembrie, vor fi precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare, și asta deoarece acolo temperaturile vor fi ceva mai coborâte decât în partea de sud și de sud-est.

La munte vor predomina ninsorile, astfel încât, până la Crăciun, stratul de zăpadă ar putea crește considerabil”, a mai spus meteorologul în exclusivitate la Antena 3 CNN.

Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
Prognoza meteo pentru săptămâna 18.12.2023 – 25.12.2023
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile nord-estice și în extremitatea de sud a țării.

Regimul pluviometric va fi excedentar în zona Carpaților Orientali și a Munților Apuseni și local în regiunile centrale și nord-vestice, iar în regiunile extracarpatice va fi în general deficitar.

Prognoza meteo pentru săptămâna 25.12.2023 – 01.01.2024
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sudice și nord-estice.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice, nord-vestice și centrale, dar mai ales în Carpații Occidentali și în jumătatea nordică a Carpaților Orientali, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Prognoza meteo pentru săptămâna 01.01.2024 – 08.01.2024
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile extracarpatice.

Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile vestice, nord-vestice și centrale și în zonele montane aferente.

Prognoza meteo pentru săptămâna 08.01.2024 – 15.01.2024
Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile intracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *