Ultima oră

Un stat european elimină taxa pe uleiul de măsline

După ce s-a confruntat deseori cu furturi din supermarketuri în ciuda măsurilor de securitate adoptate, dar și falsificări grosolane, un stat european a decis să elimine taxa pe uleiul de măsline.

Spania va elimina temporar taxa pe vânzări pentru uleiul de măsline pentru a ajuta consumatorii să facă față prețurilor care au crescut în mod accelerat, a declarat marți guvernul.

Spania este principalul producător și exportator mondial de ulei de măsline, dar costul acestuia pentru consumatorii interni a crescut dramatic din cauza presiunilor inflaționiste globale și a unei secete prelungite care a decimat aprovizionarea.

Prețurile au crescut și în alte țări mediteraneene, scrie Independent.

Prețul uleiului de măsline a crescut cu 272% din septembrie 2020, potrivit Ministerului Agriculturii din Spania. O sticlă de ulei de măsline de cinci litri poate costa peste 50 de euro (53 USD) la un supermarket spaniol.

Spaniolii folosesc ulei de măsline pentru a găti, dar și la sandvișuri, salate, legume și alte feluri de mâncare. Anul trecut, gospodăriile spaniole au consumat în medie 6 litri de persoană, față de 0,4 litri pentru consumatorii internaționali, potrivit ministerului spaniol al Agriculturii. Dar creșterea prețurilor i-a făcut pe unii să treacă la uleiuri de gătit mai ieftine.

Guvernul a redus deja taxa pe vânzări pentru uleiul de măsline de la 10% la 5%, ca parte a unui pachet anti-inflație.

Nu se va aplica taxa pe vânzări uleiului de măsline din iulie până în septembrie, când va fi impozitat cu 2%. Spre sfârșitul anului va fi impozitat cu 4% și va fi considerat un produs alimentar de bază.

Ministrul spaniol al Trezoreriei, María Jesús Montero, a declarat că decizia reflectă „importanța uleiului de măsline în dieta mediteraneană și un stil de viață sănătos”.

În Grecia și Spania, vânzările de ulei de măsline au scăzut cu o treime în ultimul an, potrivit estimărilor industriei.

La începutul acestui an, statisticile arătau că o treime dintre italieni și-au redus consumul de ulei de măsline extravirgin, un pilon al dietei mediteraneene, din cauza prețurilor.

Consumatorii au raportat că au redus consumul de ulei de măsline extravirgin cu cel puțin 30% până la 50% din cauza prețurilor medii ale supermarketurilor care au crescut de la 4 euro la 9 euro pe sticlă, potrivit unui sondaj realizat de institutul independent de cercetare Piepoli.

Aproape jumătate dintre cei chestionați au spus că înlocuiesc uleiul de măsline cu ulei de semințe mai ieftin.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *