Ultima oră

Vaccinarea cu Johnson & Johnson, la jumătatea lui aprilie, în România. Ministerul Sănătății explică de ce este necesară o singură doză

Vaccinarea împotriva COVID-19 cu serul Johnson & Johnson ar putea începe în România la jumătatea lunii aprilie, a informat, vineri, Ministerul Sănătăţii, care a explicat totodată și de ce este necesară o singură doză în cazul acestui vaccin.

Potrivit Ministerului Sănătății, datele preliminare din studiul clinic de fază 1 au sugerat că o singură doză poate fi suficientă pentru a produce un răspuns imun, iar rezultatele studiului clinic de fază 3, care a stat la baza aprobării vaccinului Johnson & Johnson, au confirmat acest lucru.

„Vaccinul a redus semnificativ cazurile de COVID-19 în rândul persoanelor imunizate, astfel: din 19.630 de persoane vaccinate, 116 au dezvoltat simptome de COVID-19; din 19.691 de persoane nevaccinate, 348 au dezvoltat simptome de COVID-19. Acest lucru înseamnă eficacitate de 67% în prevenirea bolii simptomatice”, a arată Ministerul Sănătății.

Johnson & Johnson, studiu clinic în derulare cu administrarea a două doze

Instituţia precizează că Johnson & Johnson are în desfășurare un alt studiu clinic pentru a evalua eficiența unei scheme cu două doze de vaccin.

În ceea ce privește prevenirea cazurilor de COVID-19 care necesită internare, vaccinul conferă protecție sporită în varianta acoperită de prospect, respectiv de imunizare cu doză unică.

„La 28 de zile după vaccinare, rata de spitalizare în rândul persoanelor vaccinate a fost 0% (niciuna dintre cele 16 spitalizări nu a fost din rândul persoanelor vaccinate). Este important de menționat și că studiul clinic al Johnson & Johnson s-a desfășurat în mai multe țări, inclusiv Africa de Sud și Brazilia, unde tulpinile emergente circulau deja la momentul respectiv”, au mai transmis reprezentanții ministerului.

Potrivit acestora, în România vaccinarea cu Johnson & Johnson ar urma să înceapă la jumătatea lunii aprilie.

Riscurile şi contraindicaţiile vaccinului Johnson & Johnson, publicate de autorităţile române

Riscurile şi contraindicaţiile vaccinului Johnson & Johnson sunt detaliate în prospectul de produs care poate fi consultat integral pe plaftorma vaccinare-covid.gov.ro, unde au fost publicate informaţii în acest sens şi despre vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca.

Din prospect reiese că acest vaccin conține adenovirus uman tip 26 care codifică glicoproteina spike a coronavirusului SARS-CoV-2. Produsul mai conţine şi doi excipienţi (substanţe inactive).

Contraindicaţii şi amânarea administrării în cazul vaccinului Johnson & Johnson

Nu se recomandă administrarea în cazul persoanelor cu hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţi.

Vaccinarea trebuie amânată la persoanele cu boală acută febrilă severă sau cu infecţie acută.

Pe de altă parte, prezenţa unei infecţii minore și/sau a febrei cu valori reduse nu constituie un motiv de amânare a vaccinării, se spune în prospect.

Riscul de şoc anafilactic

Conform documentaţiei oficiale, au fost raportate evenimente de anafilaxie.

Trebuie să fie întotdeauna disponibil un tratament medical și o supraveghere adecvată în caz de reacție de tip anafilactic după administrarea vaccinului.

Se recomadă monitorizarea atentă, timp de cel puţin 15 minute după vaccinare.

Durata protecţiei, necunoscută

Durata protecției oferite de vaccin este necunoscută, fiind încă în curs de a fi determinată prin studii clinice aflate în desfășurare, se spune în prospect.

Protecția împotriva coronavirusului începe la aproximativ 14 zile după vaccinare.

Prudenţă în caz de trombocitopenie și tulburări de coagulare

În mod similar altor injecții intramusculare, vaccinul trebuie administrat cu prudență persoanelor aflate sub tratament anticoagulant sau celor cu trombocitopenie sau orice tulburare de coagulare (cum este hemofilia), întrucât în urma administrării intramusculare la aceste persoane pot să apară sângerări sau echimoze.

Sursa: antena3.ro

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *