Ultima oră

Vaccinul anti-HPV. Rafila: Ne gândim să-l reintroducem în Programul naţional de vaccinare

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că se ia în calcul reintroducerea vaccinului anti-HPV în Programul național de vaccinare. De altfel, acesta a subliniat că există o cerere destul de mare. În România sunt multe tinere care vor să se vaccineze, dar care, din păcate nu au avut acces la acest vaccin până acum.
Alexandru Rafila: Un vaccin care nu mai trebuie administrat la cerere

”Mă bucură acest lucru, că există o cerere destul de mare. Noi avem un program pe care l-am crescut serios. Am reuşit să facem acest vaccin pentru public şi am făcut-o ca şi profesionişti, nu neapărat ca reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, în timp. După eşecul campaniei din anul 2008 (n.r. campanie de informare), lucrurile au intrat în normal şi pe măsură ce această solicitare şi interes pentru vaccin vor rămâne, ne gândim să-l reintroducem în Programul naţional de vaccinare ca şi un vaccin care nu mai trebuie administrat la cerere. În momentul de faţă, părinţii acestor fete care sunt eligibile pot să solicite medicului de familie să fie înscrise pe o listă şi Ministerul Sănătăţii a făcut mari eforturi în acest sens”, a explicat Alexandru Rafila într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Vaccinul anti-HPV, la mare căutare la nivel mondial

Ministrul a subliniat că vaccinul anti-HPV este un ser care se găseşte foarte greu pe piaţa de profil, având în vedere că la nivel global este o foarte mare cerere. Tocmai din acest motiv, unele țări, unde incidenţa cancerului de col uterin este mare, au adoptat strategii de vaccinare cu mai puține doze.

„Şi există chiar strategii de vaccinare cu ceva mai puţine doze pentru ţări unde incidenţa cancerului de col uterin este mare, tocmai datorită acestei cereri. Vaccinurile nu sunt o resursă nelimitată şi trebuie să ai o politică pe termen mediu, cel puţin, încât producătorul să poată să îţi aloce deja o parte din producţie. Nu avem, nu putem interveni în zona privată de comercializare a acestui vaccin, ne preocupă programul de sănătate publică/”, a mai afirmat ministrul Rafila.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *