Ultima oră

Vaccinul HPV, compensat din această toamnă pentru persoanele între 18 şi 45 de ani

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat că vaccinul HPV va fi compensat din această toamnă.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi că vaccinul HPV va fi compensat și pentru băieți, dar și pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani. De această gratuitate se va putea beneficia din toamna acestui an.

În prezent, o singură doză de vaccine HPV costă în farmacii în jur de 600 de lei. Fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani beneficiază de acest vaccin gratuit și poate fi administrat de medicii de familie.

„Compensarea devine operaţională din această toamnă, probabil luna septembrie, septembrie-octombrie, va deveni operaţională. Nu e vorba doar de vaccinul HPV, e vorba şi de alte tipuri de vaccinuri de interes pentru public, cum e vaccinul gripal sau de vaccinuri pentru pacienţii cu boli cronice. E o schimbare şi aici, totală, de sistem. În primul rând, că nu era niciun sistem pentru pacienţii cu boli cronice. Îşi cumpărau vaccinurile şi păcat că nu sunt cei de la Asociaţia Pacienţilor cu Boli Cronice aici, să vă spună ce eforturi financiare trebuiau să facă, ca să se vaccineze.

Din această toamnă, sigur că depinde foarte mult şi de fluxurile financiare, dar vă garantez că în această toamnă vaccinul HPV va fi compensat. Şi, ceea ce este cel mai important va fi compensat, parţial, e adevărat, şi pentru femeile între 18 şi 45 de ani şi pentru băieţi”, a declarat Alexandru Rafila, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

În acest moment, o singură doză de vaccin HPV costă aproximativ 600 de lei.

Fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 15 ani sunt nevoite să facă două doze de vaccin, iar pentru cele de peste 15 ani este nevoie și de o a treia doză, suma totală fiind 1.800 de lei.

HPV-ul are 120 de tulpini, dintre care 15 pot fi cauza cancerului de col uterin.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *