Ultima oră

Vârstnicii vaccinați cu o doză de Pfizer sau AstraZeneca dezvoltă niveluri SIMILARE de anticorpi

Persoanele de peste 80 de ani dezvoltă niveluri asemănătoare de anticorpi după administrarea primei doze a vaccinului Pfizer sau AstraZeneca, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie. Este primul studiu care a făcut o comparaţie directă între reacţiile imunitare declanşate de cele două seruri.

La studiu au participat 165 de persoane din Marea Britanie cu vârste între 80 și 90 de ani, care au primit prima doză a unuia dintre cele două seruri.
Potrivit cercetării, anticorpii au fost prezenţi la niveluri similare, de 93% pentru cei 76 de participanţi care au primit prima doză de vaccin Pfizer şi de 87% pentru cei 89 de participanţi inoculaţi cu prima doză a vaccinului AstraZeneca.

Cercetătorii au descoperit și că o componentă de o importanţă critică a sistemului imunitar, celulele T, au indus un răspuns imunitar mai puternic în rândul persoanelor vaccinate cu serul AstraZeneca/Oxford decât în rândul celor vaccinate cu serul Pfizer-BioNTech.
În timp ce anticorpii pot să blocheze abilitatea noului coronavirus de a pătrunde în celulele umane, limfocitele T pot să ofere o protecţie mai amplă, atacând şi ucigând orice celule care au fost deja infectate cu noul virus.

”Aceste vaccinuri sunt atât echivalente, cât şi eficiente în a induce un răspuns al anticorpilor în marea majoritatea a persoanelor (incluse în studiu, n.red), chiar şi după administrarea unei singure doze”, a declarat unul dintre coordonatorii studiului, Paul Moss, profesor de hematologie la Universitatea Birmingham.
”Ambele vaccinuri sunt bune”, a concluzioonat acesta în timpul unei conferinţe de presă, organizată pentru a prezenta rezultatele cercetării.

Helen Parry, lector de medicină clinică la Universitatea Birmingham şi coautoare a studiului, a dezvăluit că un procent mai mare din rândul voluntarilor care au primit vaccinul AstraZeneca au prezentat reacţii detectabile ale celulelor T.

Acest nou studiu întărește ideea că anticorpii – care opresc noul coronavirus să se ataşeze de celulele umane – ar putea să nu reprezinte singurul element important al imunităţii la această boală şi că limfocitele T ar putea juca la rândul lor un important rol protector.

”Acum va trebui să realizăm studii suplimentare pentru a înţelege ce înseamnă aceste diferenţe constatate în privinţa reacţiei celulelor T”, a adăugat Helen Parry.

Studiul a fost publicat online în format pre-print, înainte de a fi examinat de alţi oameni de ştiinţă prin procedura ”peer-review”.

În Marea Britanie a primit cel puțin o doză de vaccin anti-Covid aproximativ jumătate din populație, țara aflându-se printre primele din lume cu rate ridicate de inoculare. Cele mai multe persoane vârstnice au primit vaccinurile de la Pfizer sau AstraZeneca, potrivit Agerpres.

 

   

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *