Stil de viață

Varza, aliatul naturii contra toxinelor

Considerată „aspirator“ de toxine din organism, varza este bogată în fitonutrienţi şi vitamine (A, C şi K), precum şi antioxidanţi naturali care previn apariţia cancerului, dar au un efect benefic şi asupra frumuseţii.

  • Reglează greutatea corporală. Varza cu frunze verzi este foarte hrănitoare, furnizând în acelaşi timp un număr foarte mic de calorii 25 kcal pentru 100 de grame.
  • Previne cancerul şi reglează colesterolul. Sursă excelentă de fitochimicale, varza este cunoscută pentru rolul ei important în prevenirea cancerului de sân, de colon sau de prostată. Mai mult, reduce nivelul colesterolului rău LDL.
  • Protejează tractul digestiv. Conţinutul bogat de fibre din varză ajută la protecţia tractului digestiv, stimulând evacuarea completă a resturilor din colon. În acest fel, se previn episoadele de constipaţie şi alte probleme legate de digestie.
  • Opreşte inflamaţiile în organism. Varza este o sursă importantă de glutamină, un agent antiinflamator puternic, care s-a dovedit eficient în reducerea efectelor multor tipuri de inflamaţii, iritaţii, alergii, dureri articulare şi afecţiuni cutanate.
  • Menţine sănătatea ochilor. Puţini ştiu că varza este o sursă de beta caroten, antioxidant benefic sănătăţii ochilor, care poate preveni instalarea degenerării maculare sau a cataractei, afecţiuni specifice înaintării în vârstă.
  • Îmbunătăţeşte randamentul cerebral. Prezenţa vitaminei K şi a antocianinelor în varză asigura o îmbunătăţire a randamentului cerebral, mai exact o stimulare intensă a funcţiilor cognitive şi a concentrării. Vitamina K din varză poate contribui activ la prevenirea degenerării neuronale, a sindromului Alzheimer şi a demenţei.
  • Protejează sistemul osos. Varza este o sursă excelentă de minerale (calciu, magneziu şi potasiu), părţi integrante ale procesului natural de protecţie a oaselor împotriva degradării sau a instalării osteoporozei.
  • Reglează tensiunea arterială. Potasiul din varză duce la reglarea presiunii arteriale, pentru diminuarea riscului de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
  • Protejează pielea. Aceiaşi antioxidanţi din varză contribuie la menţinerea sănătăţii şi frumuseţii pielii, încetinind procesul de îmbătrânire a ţesutului cutanat. Radicalii liberi combătuţi de antioxidanţi sunt principalii responsabili pentru apariţia ridurilor, decolorării pielii, petelor cutanate şi altor semne de îmbătrânire.
  • Detoxifiază organismul. Varza purifică sângele prin stimularea eliminării toxinelor. Acest efect de detoxifiere al verzei se datorează în mare parte vitaminei C şi sulfului, pe care leguma le conţine în cantităţi generoase, scrie sfatulmedicului.ro.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *