Dezvăluiri

Viață de coșmar pentru câteva familii din Novaci! ”Pentru noi n-a fost Paștele, nu putem sta în curte, punem perne în geam…!”

Oamenii care locuiesc în apropierea stației de transfer a deșeurilor menajere din orașul Novaci trăiesc un coșmar de un an și jumătate, de când firma BCA Vio Service SRL din Mehedinți, operatorul care colectează gunoiul în acea zonă depozitează în condiții improprii tone de gunoi menajer. Aerul e irespirabil, din cauza tonelor de deșeuri care stau neridicate cu zilele de pe platforma din beton a stației, cu toate că firma are obligația să nu lase gunoiul mai mult de 24-48 de ore acolo, iar hala care are rol de spălător pentru autogunoiere stă ticsită de gunoi mascat de două perdele. Garda de Mediu a aplicat, în ultimele zece luni, două amenzi care totalizează 90.000 de lei, însă la profitul firmei de aproximativ 15 milioane de lei, în ultimii doi ani fiscali, își permite să plătească. Potrivit unor informații, autoritățile locale din Novaci caută soluții pentru relocarea stației de transfer pe un alt teren, departe de casele oamenilor, numai că, nu a fost identificat, încă, un teren în acest sens.

Maria Marin locuiește chiar în imediata vecinătate a stației de transfer deșeuri din Novaci și spune că și-a construit casa acolo, cu toate avizele, inclusiv cel de mediu, cu doi ani înainte ca autoritățile locale să decidă amplasarea stației în acel loc, iar de un an și jumătate trăiește clipe de coșmar.

Stația de transfer a fost construită cu fonduri europene și a fost dată în folosință în 2009, scopul său declarat fiind acela de ”depozitare pe termen scurt a deșeurilor, acestea urmând a fi sortate și transformate în baloți, după care vor fi vândute firmelor de profil ori în compost (deșeuri organice) și doar o mică parte vor ajunge la depozitul ecologic de la Bârsești”, după cum spunea Pantelimon Todea, primarul din acea vreme al orașului Novaci, la inaugurare.

În final, stația de transfer a devenit groapă de gunoi.

Orașul Novaci este printre cele cinci localități din Gorj care nu au aderat la ADIS și își gestionează în regim propriu deșeurile menajere. De fapt, firma BCA Vio Service SRL din Mehedinți, cea care colectează gunoiul din oraș și localitățile adiacente, potrivit contractului de delagare a acestei activități, încheiat în ianuarie 2020, ar trebui să-l transporte la o groapă așa zis ecologică. În realitate, gunoiul stă cu săptămânile pe platform betonată a stației, spre disperarea locuitorilor din zonă care nu mai suportă mirosul.

”Eu mi-am finalizat casa și locuiesc aici, dar efectiv nu mai pot. Noi nu am avut Paște, pentru că trebuie să stăm închiși în casă, nu putem pune o masă în curte, stăm cu ferestrele închise, e un coșmar. Fratele meu nu și-a mai terminat construcția, a abandonat-o așa cum era. Sunt oameni care stau cu perne în ferestre ca să nu le intre mirosul în casă. Nu știți în ce condiții de mediu am trăit noi anul trecut, anul acesta și nimănui nu i-a păsat de noi, de mediu. Ce aer am respirat, în ce zgomote am trăit numai noi știm. Situația asta a fost de la bun început”, spune disperată Maria Marin.

Trebuie spus că la stația de transfer de la Novaci, firma BCA Vio Service SRL a adus, pentru o perioadă, la finele anului trecut și începutul acestui an, gunoiul și de la 12 primării din Vîlcea.

Profitul bate amenda

Zilele trecute, comisarii Gărzii de Mediu Gorj au efectuat un control la stația de transfer de la Novaci, iar firma a fost amendată. ”Încălcarea prevederilor legale a condus la aplicarea unei sancțiuni contravenționale în valoare de 40 000 lei și notificarea Agenției de Mediu Gorj cu privire la condițiile improprii în care a fost autorizat să-și desfășoare activitatea”, a comunicat instituția.

În august, anul trecut, Garda de Mediu Gorj a aplicat o altă sancțiune firmei BCA Vio Service SRL pentru că nu a pus în aplicare măsurile dispuse. ”Deoarece măsurile pentru combaterea disconfortului olfactiv, dispuse de comisarii Gărzii de Mediu Gorj, nu au fost duse la îndeplinire de către operatorul de salubrizare care exploatează stația de transfer deșeuri Novaci, acesta a fost sancționat cu amendă în valoare de 50 000 lei, fiindu-i stabilit un nou program de măsuri.”, a transmis Garda de Mediu Gorj.

Cu alte cuvinte, problema e cunoscută de toți factorii de decizie din Gorj și de instituțiile de mediu, numai că la cifrele de afaceri din ultimii doi ani ale firmei, 50 de milioane de lei, în 2020, respectiv 40 de milioane de lei, anul trecut, și la profiturile acesteia, de 10 milioane de lei, respectiv de 4,8 milioane de lei, își permite să plătească amenzile și să continue să nu respecte legea.

Primăria Novaci caută soluții pentru relocarea stației de transfer care crează discomfort cetățenilor. Potrivit unor informații, autoritățile vor să identifice un teren departe de proprietățile oamenilor, iar mai apoi consiliul local să valideze relocarea stației.

Până atunci însă, pe fondul lipsei de reacție a Agenției de Mediu Gorj, care a fost notificată de către Garda de Mediu în legătură cu condițiile improprii în care firma BCA Vio Service SRL a fost autorizată (de către APM Mehedinți, în februarie 2020) să-și desfășoare activitatea, oamenii continuă să trăiască în miros de hoit.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button