Ultima oră

VIDEO Discurs emoționant al Niculinei Stoican despre românism și tradiții, pe scena festivalului de la Tismana!


Niculina Stoican a avut un discurs emoționant despre ce înseamnă România și tradițiile sale pe scena Festivalului de tarafuri tradiționale „Geagu Cătăroiu“ de la Tismana: „Nimic din lumea aceasta nu poate fi mai frumos decât să te duci la origini și să te bucuri de ce este mai bun. Un eveniment de genul acesta nu poate fi numit decât eveniment cultural, cu care Gorjului nu poate decât să se fălească și trebuie să îl crească în primul rând din punct de vedere al promovării. Ar fi minunat dacă personalitățile din toate domeniile ar prelua promovarea acestui eveniment și ar povesti despre partea identitară a acestui loc, despre apartenența oamenilor la locul acesta, pentru că doar așa te poți dezvolta într-un loc, cunoscându-i rădăcinile și istoria.
România asta înseamnă, în primul rând: tradiție, cântec popular, obiceiuri populare, meșteri populare. Toate aceste lucruri întregesc și definesc acest neam“.

Niculina Stoican a vorbit și despre ce înseamnă județul Gorj pentru ea, mai ales că trăiește de 30 de ani în Târgu Jiu: „Eu sunt venetică în Gorj, măritată de peste 30 de ani, dar nu sunt gorjeancă, însă iubesc Gorjul uneori poate mai mult decât îl iubește un gorjean, pentru că vorbesc tot timpul despre el, pentru că am ales să trăiesc în Târgu Jiu de peste 30 de ani și să nu îl trădez niciodată oriunde am mers în lumea aceasta. Am învățat să iubesc Gorjul de la cei mai vestiți lăutari ai Gorjului. În privința cântecului popular, în Oltenia cel puțin, nu există zonă mai bogată, mai curată și mai diversificată ca stilistică interpretativă decât în Gorj. De aceea, eu spun că Gorjul este împărăteasă în cântecul popular și nimeni nu poate ridica fruntea în fața Gorjului“.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *