Incident fără precedent petrecut, la începutul acestei luni, pe raza țării vecine, Ungaria. Mașina în care se aflau 1374 de porumbei, aparținând columbofililor gorjeni, condusă de un reprezentant al Asociației Columbofile Gorj, a fost atacată de un animal sălbatic, cel mai probabil un dihor. Asta, când șoferul Radivoiu Lucian ar fi tras mașina pe dreapta, pentru ca acesta dar și însoțitorul său, delegatul lansator al porumbeilor, Iordache Constantin, să se odihnească. Cert este că doar circa 250 de porumbei au revenit acasă, de la o distanță aeriana de aproximativ 360 de km. Columbofilii din Gorj au trimis între 5 și 70 de porumbei în această competiție, lăsând păsările în mâinile celor doi reprezentanți ai asociației. Aceștia erau obligați să ducă porumbeii cu mașina la locul lansării, localitatea Kecskemet, din Ungaria pe banii crescătorilor, în cele mai bune condiții. Cei doi trebuiau să facă lansare pe data de 4 iunie 2023, în câmp, pe raza acestei localități ungare, pentru că păsările să se întreacă pe drumul spre casă. Primul porumbel a ajuns înapoi în Gorj după aproximativ șapte ore și jumătate. În ultimele două săptămâni au mai revenit până la aproximativ 250 de porumbei din cei marcați în Gorj. Restul de peste o mie nu s-au mai întors la proprietarii îngrijorați, cărora cei doi reprezentanți ai asociației nu le-au spus despre incidentul petrecut în Ungaria. Practic, recent, cei doi, luați la întrebări de proprietarii porumbeilor au recunoscut că în noaptea premergătoare lansării ar fi fost treziți brusc din mașină de păsările care se zbăteau neputincioase, închise în duba specială. La porumbei ar fi intrat un dihor care a omorât o parte dintre aceștia. Cei acuzați de neglijenta ar fi spus oamenilor că doar patru porumbei au fost uciși dar la lansare, în imagini, nu se văd decât mult mai puține păsări care și-au luat zborul în competiție. Obligația reprezentanților asociației era de a filma live lansarea, lucru care s-a făcut doar dintr-o direcție, evitându-se, concret, lansarea tuturor păsărilor.
Cer anchetă a Poliției!
Proprietarii cer explicații nu doar asociației ci și Federației Columbofile Naționale și cer Poliției Animalelor să se autosesizeze și să deschidă o anchetă în acest caz. Valoarea porumbeilor dispăruți este de câteva miliarde de lei vechi, o parte fiind campioni valoroși.
Trebuie menționat că, cei doi reprezentanți ai asociației erau obligați să aducă înapoi proprietarilor inelele de identificare ale porumbeilor omorâți. Acest lucru nu s-a întâmplat nici până în prezent, deși ambii au recunoscut că porumbeii au fost uciși de animalul sălbatic.
Aceste persoane trebuie excluse din sportul columbofil !!!Au mințit cu nerușinare !!😡😡😡
N-a mancat dihorul poeumbeii!! Astia au facut ceva cu ei….