La începutul anului 2022, când autoritățile locale de la Târgu-Jiu au scos la licitație delegarea serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân, au fost cerute dezbateri publice de către ONG-uri, persoane publice și consilierul local Luis Popa, șeful Serviciului pentru protecția animalelor aflate în pericol din cadrul Consiliului Județean Gorj, tocmai în ideea în care în documentația respectivă exista o prevedere care stabilea condițiile de eutanasiere a câinilor fără stăpân, după o perioadă de 14 zile, dacă patrupedul nu era adoptat. Cu toții au cerut, la acea vreme, ca până la eutanasiere, societatea care va câștiga licitația, să organizate târguri de adopții și campanii de sterilizare. Timp de aproape un an și jumătate nici o entitate nu a fost interesată de contractul destul de consistent scos la licitație de Primăria Tg-Jiu. Inclusiv reprezentanții Asociației de Protecția Animalelor ”ProAnimals” au fost rugați să preia serviciul de ecarisaj, în contextul în care era vorba de un contract de 2,8 milioane de lei, pentru 2 ani, însă oferta a fost refuzată, fiind invocate eventualele controale ale Curții de Conturi și alte instituții, având în vedere finanțarea din bani publici a acestei activități.
La un moment dat, în cadrul unei alte întâlniri dintre reprezentanții municipalității târgujiene și cei ai Asociației ”ProAnimals”, la care a participat și Luis Popa, s-a ajuns la o înțelegere ca la contractul de delegare a serviciului de ecarisaj, să fie încheiat un act adițional în care, după perioada de 14 zile prevăzută de lege pentru eutanasiere, să fie prelungită, așa că a fost stabilit un termen de cazare în adăpost a câinilor fără stăpân cu o perioadă de până la 90 de zile.
Redăm integral discuțiile…
… la care au participat viceprimarul Bogdan Bejinaru și directorul executiv adjunct, Ionuț Jilăveanu, în calitate de reprezentanți ai municipalității, Luis Popa, șeful Serviciului pentru protecția animalelor aflate în pericol din cadrul Consiliului Județean Gorj și conducerea Asociației de Protecția Animalelor ”Pro Animals”, Carmena Șerbănoiu și Patricia Paraschiv.
Luis Popa: Am văzut în regulament că după 14 zile, teoretic, câinii sunt trimiși la moarte sigură. Nu se spune ce se întâmplă cu acești câini, după 14 zile. Mie mi se pare că ar trebui să dăm o șansă și firma care va câștiga, până să ajungă în punctul final, Doamne ferește!, pe care nu mi-l doresc, în contextul că am și trei câini acasă, să facă ceva pentru câinii respective, nu știu, târg de adopții, să facă ceva.
Ionuț Jilăveanu: …ce a spus Luis, să trecem totuși la discuții! Am zis așa, și să mă corectezi, daca nu e ok: la sfârșitul acestui punct, se poate prelungi perioada de caza în adăpost cu trei luni de zile, cu condiția asigurării costurilor necesare pentru aceasta. În perioada aceasta, operatorul are obligația de a îndeplini toate procedurile pentru adopție.
Carmena Șerbănoiu: Numai puțin, să vedem dacă e legal. Cum ați spus, cu condiția…?
Ionuț Jilăveanu: Cu condiția asigurării costurilor…
Carmena Șerbănoiu: Păi da. Cum eu am asigurat costurile, deci pe dumneavoastră nu v-a costat nimic. Deci dumneavoastră, să ne înțelegem, în ultimii ani, ați plătit doare salarii și ceva…Domnul Jilăveanu poate să confirme.
Ionuț Jilăveanu: Sunteți de acord cu chestia asta? Răspunde la ceea ce vrei tu?
Luis Popa: Da. E ok sau nu?
Patricia Paraschiv: Da.
Ionuț Jilăveanu: Chiar și legea spune că după 14 zile…
Carmena Șerbănoiu: Dacă există suficiente spații de cazare și financiar poate să vină altcineva…
Ionuț Jilăveanu: Dacă autoritatea poate identifica surse…Rămâne propunerea așa? Încă o dată, această propunere va fi introdusă în consiliul local…
Carmena Șerbănoiu: Dar trebuie menționat, ca să știe domnii consilieri că există această variantă, cum am venit noi, cu aportul financiar și nu va mai costa nimic.
Ionuț Jilăveanu: Asta spunem, să găsim sursele, nu contează că sunt interne ale noastre sau externe ale dumneavoastră. E ok sintagma?
Carmena Șerbănoiu: Da, în principiu, da.
După această discuție, în proiectul de Hotărâre a Consiliului Local Tg-Jiu privind aprobarea încheierii unui act adițional la contractul privind delegarea gestiunii serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân au fost introduse șase articole prin care ”se aprobă prelungirea termenului de cazare în adăpost a câinilor fără stăpân cu o perioadă de până la 90 de zile”. În actul adițional încheiat la contractual inițial, în luna februarie a acestui an, cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Serviciul județean pentru ocrotirea câinilor fără stăpân” a fost introdusă suma de 198.750 de lei în Programul edilitar gospodăresc pe 2024 pentru plata cheltuielilor cu întreținerea câinilor până la 90 de zile.
Hotărârea a fost votată în ședința convocată de îndată, la 19 martie a.c., de 15 consilieri locali. Trebuie menționat că, consilierul local Eduard Lădaru, a votat împotrivă, iar consilierii Ion Butan, Carmen Nădrag și Adrian Tudor s-au abținut la vot.
Acum, Eduard Lădaru este ”iubitor de câini” și a luat poziție față de ”măsurile extremist și primitive împotriva acestor animale”.
Mari iubitori de câini au devenit și ipocriții care țipau că sunt câini agresivi în cartiere și cereau aplicarea legii, adică, capturarea lor și eutanasierea, după 14 zile.