Ultima oră

3 din 10 elevi au promovat examenul d

Ministerul Educaţiei a publicat rezultatele iniţiale de la examenul de Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă.

Potrivit Ministerului Educaţiei, rata cumulată de promovare (rezultate inițiale – toate promoțiile) este 29,8%. Pentru promoţia anului curent, rata de promovare la examenul de Bacalaureat este de 31,2%, respectiv 26,8% pentru promoţiile anterioare.

Din totalul de 8.504 de candidaților promovați, 6.108 candidați aparțin promoției 2023, iar 2.396 de candidați fac parte din promoțiile anterioare, se arată în informare.

La probele scrise au fost prezenți 28.558 de candidaţi din totalul celor 33.974 de candidaţi înscrişi la examenul de Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă.

Totodată, Ministerul Educației mai precizează că, începând cu această sesiune a examenului de Bacalaureat, a generalizat evaluarea digitalizată a lucrărilor, proces care nu a implicat schimbări în ceea ce privește criteriile de evaluare/baremele și tipurile de subiecte pentru probele scrise.

„În schimb, oferă o serie de avantaje importante: eliminarea costurilor aferente transportului lucrărilor dintr-un județ în altul, în vederea evaluării, implicit a birocrației (borderourile individuale de notare, precum și cele finale sunt generate automat, odată cu finalizarea evaluării); reducerea timpului de lucru destinat evaluării; transmiterea, în mod automat și aleatoriu, către alți doi evaluatori, a lucrărilor pentru care diferența dintre notele acordate de cei doi evaluatori inițiali este mai mare de un punct; scăderea riscului erorii umane în privința calculului notei finale, a acordării altor punctaje decât cele din baremul de corectare, a introducerii notelor de pe lucrare în calculator în vederea afișării rezultatelor; posibilitatea realizării unor analize complexe pe baza rezultatelor înregistrate la examenele naționale, pe itemi, categorii de elevi sau școli pentru a valorifica rezultatele evaluării în beneficiul elevilor.

Pentru evaluarea digitalizată se utilizează scanere distribuite și instalate în fiecare centru de examen. Lucrările sunt scanate în sala de examen, la sfârșitul probei scrise, în prezența candidatului, fiind încărcate pe platforma de evaluare de către profesorii asistenți.

Secretizarea lucrării se face automat, în momentul încărcării, nemaifiind necesar a fi făcută de către candidați/profesorii asistenți. Ulterior, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu, prin intermediul platformei, către doi evaluatori aflați în alt județ decât județul din care provin candidații.”, se mai arată în comunicatul publicat pe site-ul ministerului.

Potrivit edupedu.ro 3 din 10 elevi au promovat examenul de Bacalaureat 2023. Anul trecut, înainte de contestații, rata de promovare la examenul de Bacalaureat 2023 pentru promoția curentă a fost de 34,1%, respectiv 32,5% pentru promoțiile anterioare.

Cum se completează formularul de contestații și când poate fi depus
Elevii nemulțumiți de notele obținute pot depune formularul de contestații în ziua afișării rezultatelor, vineri, 25 august, în intervalul orar 12:00 – 18:00.

Astfel, candidații trebuie să completeze cererea de contestații cu numele și prenumele, unitatea de învățământ pe care au absolvit-o, profilul, proba pentru care solicită reevaluarea, sesiunea, disciplina, tipul de subiect și nota obținută.

De asemenea, candidații trebuie să semneze și o declarație-tip, în care se menționează că au luat cunoștință de faptul că nota acordată, ca urmare a soluționării contestației, poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice.

Rezultatele finale de la Bacalaureat 2023 se vor afişa pe data de 29 august 2023.

   

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *