Ultima oră

Amenzi de peste 6.000 de lei pentru şoferii care nu ţin cont de această regulă în trafic. Rămân şi fără plăcuţe de înmatriculare

Din ce în ce mai mulţi şoferi nu ţin cont de lege în trafic, motiv pentru care autorităţile au majorat, de la an la an, amenzile. Din păcate, puţini sunt cei care se sperie de banii pe care ar trebui să îi scoată din buzunar pentru a le plăti.

Una dintre aceste situaţii este cea legată de ITP pentru care se dau amenzi de peste 6.000 de lei. Şoferii rămân şi fără plăcuţe de înmatriculare, avertizează poliţiştii. Începând cu data de 20 mai 2018, legislația românească s-a aliniat reglementărilor Uniunii Europene pentru sancțiunile aplicate lipsei ITP-ului.

Pentru ce pot primi şoferii amenzi de peste 6.000 de lei în trafic
Astfel, conducerea unui vehicul fără ITP valabil este considerată o contravenție gravă, sancționată cu amendă de la 1.305 lei până la 6.600 lei, conform Codului Rutier 2024. Pe lângă aceasta, Poliția Rutieră poate dispune și reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor de înmatriculare ale vehiculului, ceea ce face imposibilă continuarea circulației pe drumurile publice.

Pe lângă amenzile contravenționale, lipsa unui ITP poate avea și alte consecințe financiare. De exemplu, în cazul unui accident, asiguratorul RCA poate refuza despăgubirea, dacă se dovedește că vehiculul implicat nu avea inspecţia tehnică valabilă la momentul incidentului.

Astfel, proprietarul autovehiculului ar putea fi obligat să suporte toate costurile reparațiilor, precum și eventualele daune cauzate celorlati participanţi la trafic.

Tot ce trebuie să ştie şoferii despre ITP
Inspecția Tehnică Periodică este o verificare obligatorie pentru toate vehiculele înmatriculate în România, având scopul de a asigura că acestea îndeplinesc standardele de siguranță și de mediu. Nerespectarea obligației de a efectua ITP-ul la termenul stabilit poate atrage amenzi mari, precum și alte sancțiuni, care diferă în funcție de gravitatea încălcării legii și de tipul maşinii.

Un alt aspect important este cel legat de termenele pentru efectuarea verificării. Acestea se deosebesc în funcție de modelul autovehiculului și de vechimea acestuia. Pentru autoturismele personale, prima inspecție trebuie realizată la trei ani de la prima înmatriculare, apoi la doi ani pentru mașinile mai noi și anual pentru cele mai vechi de 12 ani.

Pentru autovehiculele destinate transportului de persoane sau marfă, inspecția trebuie efectuată anual sau chiar mai des, în funcție de specificul activității.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *