Ultima oră

Anumite certificate de naștere românești nu mai sunt valabile

Consulatul General al României la Montreal a transmis vineri, 17 februarie, printr-o postare publicată pe pagina de Facebook că certificatele de naștere, căsătorie și de deces eliberate de Serviciul Central de Stare Civilă și de ambasadele și consulatele românești din străinătate, anterior datei de 31 decembrie 1997, cu seriile E.N (naştere), E.C. (căsătorie) şi E.D. (deces) urmate de un număr de maxim 6 cifre, nu mai sunt valabile.

„Anunțul se referă EXCLUSIV la certificatele de stare civilă emise de 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝗮𝗹 𝗱𝗲 𝗦𝘁𝗮𝗿𝗲 𝗖𝗶𝘃𝗶𝗹𝗮 𝘀𝗶 𝗱𝗲 𝗮𝗺𝗯𝗮𝘀𝗮𝗱𝗲𝗹𝗲 𝘀𝗮𝘂 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘂𝗹𝗮𝘁𝗲𝗹𝗲 𝗿𝗼𝗺𝗮𝗻𝗲𝘀𝘁𝗶. Sunt documente care s-au eliberat utilizând tipizate speciale, cu anumite serii (EC, EN, ED), până în 31.12.1997 şi STRICT celor care emigrau, în urma reținerii actelor româneşti (buletin, certificate de stare civilă) de către autorități.

Aceste certificate şi-au încetat valabilitatea o dată cu adoptarea legislației de stare civilă actuale, în 1996-7.

𝑬𝒙𝒊𝒔𝒕𝒂 𝒊𝒏 𝒄𝒐𝒏𝒕𝒊𝒏𝒖𝒂𝒓𝒆 𝒑𝒆𝒓𝒔𝒐𝒂𝒏𝒆, 𝒊𝒏 𝒔𝒑𝒆𝒄𝒊𝒂𝒍 𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒂𝒖 𝒆𝒎𝒊𝒈𝒓𝒂𝒕 𝒊𝒏 𝒂𝒏𝒊𝒊 ’80, 𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒅𝒆𝒕𝒊𝒏 𝒄𝒆𝒓𝒕𝒊𝒇𝒊𝒄𝒂𝒕𝒆 𝒆𝒍𝒊𝒃𝒆𝒓𝒂𝒕𝒆 𝒅𝒆 𝑺𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒊𝒖𝒍 𝑪𝒆𝒏𝒕𝒓𝒂𝒍 𝒅𝒆 𝑺𝒕𝒂𝒓𝒆 𝑪𝒊𝒗𝒊𝒍𝒂 𝒔𝒊 𝒍𝒆 𝒑𝒓𝒆𝒛𝒊𝒏𝒕𝒂 𝒍𝒂 𝒄𝒐𝒏𝒔𝒖𝒍𝒂𝒕 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒐𝒃𝒕𝒊𝒏𝒆𝒓𝒆𝒂 𝒖𝒏𝒖𝒊 𝒏𝒐𝒖 𝒑𝒂𝒔𝒂𝒑𝒐𝒓𝒕, 𝒇𝒂𝒓𝒂 𝒔𝒂 𝒔𝒕𝒊𝒆 𝒄𝒂 𝒅𝒆𝒕𝒊𝒏 𝒖𝒏 𝒄𝒆𝒓𝒕𝒊𝒇𝒊𝒄𝒂𝒕 𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒏𝒖 𝒎𝒂𝒊 𝒆𝒔𝒕𝒆 𝒗𝒂𝒍𝒂𝒃𝒊𝒍”, se arată în postarea publicată pe Facebook de Consulatul General al României la Montreal.

Aceste documente nu mai pot fi utilizate pentru proceduri în relație cu autoritățile române (reînnoire de pașaport etc.), fiindcă tipizatele cu seriile menționate nu au mai fost folosite și nu mai produc efecte după data de 31.12.1997.

„Încetarea valabilității unui tipizat de stare civilă NU ARE EFECTE asupra faptului de stare civilă respectiv. Cu alte cuvinte, naşterea sau căsătoria sau decesul respectiv sunt în continuare înscrise în registrele de stare civilă române şi, la cerere, se pot elibera alte certificate”, conform postării publicate pe Facebook.

Sursă
adevarul.ro

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *