Ultima oră

Băncile sub lupa Consiliului Concurenței: Sunt suspectate de înțelegeri de tip cartel

Consiliul Concurenței a făcut marți inspecții la sediile băncilor pentru a ridica înscrisuri legate de Biroul de Credit, suspectând că între instituțiile financiare ar exista înțelegeri de tip cartel.

Controlul, derulat până marți seara târziu, a vizat strângerea de probe pentru demonstrarea înțelegerii anticoncurențiale, fiind verificate computere, e-mailuri și telefoane ale bancherilor, potrivit informațiilor obținute de Profit

În anul 2004, 20 de bănci cu activitate în România înființau o societate comercială pe acțiuni – Biroul de Credit. Această societate deține o bază de date centralizată în care sunt înregistrate informații cu caracter personal ale solicitanților de credit, ale împrumutaților, co-debitorilor și garanților.

Tot aici se regăsește și istoricul creditelor acordate de aceste bănci, precum și modalitatea de plată a acestora. Cu alte cuvinte, Biroul de Credit deține „lista neagră” a celor care nu și-au plătit la timp ratele, dar și „lista albă” a celor care au plătit creditul conform înțelegerii cu banca.

Fiecare înregistrare la Biroul de Credit, inclusiv plata cu întârziere a unei rate, se păstrează în baza de date timp de patru ani. După acest termen, se șterge automat dacă, bineînțeles, creditul a fost plătit integral. Existența unui istoric negativ duce în multe cazuri la imposibilitatea ca o persoană să poată accesa alte credite.

Amintim că în luna noiembrie a anului trecut, Consiliul Concurenței a demarat o investigație privind calculul ROBOR în cadrul căreia a verificat și telefoanele personale ale angajaților celor 10 bănci implicați în formarea acestui indice.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *