Menţin pielea sănătoasă
Roşiile ajută la menţinerea sănătăţii dinţilor, oaselor, părului şi a pielii. Sucul de roşii vindecă şi arsurile solare, iar consumul acestora în stare crudă protejează pielea împotriva razelor UV.
Îmbunătăţesc digestia
Roşiile menţin sistemul digestiv sănătos atât prin prevenirea constipaţiei, cât şi a diareii. Mai mult, acestea previn apariţia icterului şi înlătură toxinele din corp. Roşiile sunt bogate şi în fibre, ce previn constipaţia. Consumul de fibre îmbunătăţeşte sănătatea digestivă şi previne apariţia cancerului colorectal.
Inhibă efectele fumatului
Acidul coumaric şi cel clorogenic din roşii luptă împotriva nitrozaminelor, substanţe carcinogene găsite în fumul de ţigară. Vitamina A poate, de asemenea, să reducă efectele fumatului şi să împiedice apariţia cancerului pulmonar.
Scad tensiunea arterială
Consumul regulat de roşii scade riscul de apariţie a hipertensiunii arteriale, datorită conţinutului mare de potasiu. Potasiul este un vasodilatator ce reduce tensiunea în vasele de sânge şi artere şi reglează tensiunea la acest nivel.
Protejează inima
Licopenul din roşii protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Un consum regulat de roşii poate scădea colesterolul „rău” şi trigliceridele. Aceste lipide influenţează în mod direct sănătatea inimii, iar menţinerea acestora la o valoare normală este esenţială pentru a evita depozitarea la nivelul arterelor.
Previn infecţiile urinare
Roşiile reduc recurenţa infecţiilor urinare, precum şi a cancerului de vezică urinară. Acest lucru se datorează în special conţinutului mare de apă din roşii, acţionând ca un diuretic. Acest lucru favorizează eliminarea apei în exces, a sării, acidului uric şi a unelor grăsimi, scrie farmaciata.ro.
Menţin sănătatea ochilor
Vitamina A din roşii îmbunătăţeşte vederea şi previne degenerescenţa maculară legată de vârstă şi orbirea nocturnă. Vitamina A este un antioxidant puternic necesar vederii, iar lipsa acesteia poate duce la scăderea acuităţii vizuale.
Luptă împotriva cancerului
Bogate în licopen, roşiile protejează împotriva cancerului de prostată, cervical, de stomac şi rect, precum şi cel al faringelui şi al esofagului. Mai mult, acestea intervin şi în prevenirea cancerului de sân şi oral.