Ultima oră

Calendar ortodox 21 noiembrie 2022. Sărbătoare cu cruce roşie şi dezlegare la peşte. Tradiții și obiceiuri

În calendarul ortodox, ziua de 21 noiembrie 2022 este marcată de o sărbătoare cu cruce roşie şi dezlegare la peşte: Intrarea Maicii Domnului în Biserică.

 

Sărbătoarea comemorează aducerea Fecioarei Maria la templu de către părinţii ei, Sfinţii Ioachim şi Ana.

Arhiereul Zaharia a închinat-o pe Maica Domnului în Sfânta Sfintelor, locul cel mai sfânt din templu, unde numai arhiereul intră o singură dată pe an. Fecioara Maria a stat în templu timp de 12 ani.

Deşi nu a fost instituită oficial, sărbătoarea a existat înainte de secolul al VI-lea, iar în prezent este marcată, anual, în fiecare calendar ortodox.

În tradiţia populară, Intrarea Maicii Domnului în Biserică este cunoscut şi sub denumirea de Sărbătoarea Luminii.

Calendar ortodox 21 noiembrie 2022. Sărbătoare cu cruce roşie | Tradiţii şi obiceiuri

Potrivit tradiției, în ziua de 21 noiembrie, cunoscută ca și Ovidenie, se deschid cerurile, iar oamenii pot să înțeleagă graiul animalelor. Sărbătoarea este și un prilej pentru a se face previziuni asupra vremii.

Astfel, se crede că dacă ziua de 21 noiembrie va fi înnorată, peste an vor fi epidemii, iar dacă va ninge, atunci va fi o iarnă lungă și foarte grea.

De Intrarea Maicii Domnului în Biserică toți cei care sunt certați trebuie să se împace, cerându-și iertare unii de la alții, pentru ca Postul Crăciunului să le fie de folos.

S-a păstrat și acum obiceiul ca în această zi să se facă apă de leac punând vase pline în dreptul sfintelor icoane, împreună cu o lumânare aprinsă. Potrivit tradiției populare, de Ovidenie, femeile trebuie să umple un vas cu apă, pentru privegheat, iar de el să se lipească o lumânare albă aprinsă. În jurul acestu vas, toți cei din familie trebuie să facă o sută de mătănii la miezul nopții și alte o sută de mătănii în zorii zilei. Această „apă privigheată” era considerată a fi „de mare ajutor”, atât pentru sănătatea trupului, cât și pentru protecție împotriva răutății omenești.

Tot în tradiția populară, Ovidenia ar fi ziua în care începe iarna, iar ţăranii spun că în noaptea de Ovidenie comorile ascunse ard cu flacără albastră, iar cerurile se deschid şi, precum în ziua de Crăciun, animalele pot grăi cu glas omenesc.

Cum este o sărbătoare a luminii, „ce sparge întunericul iernii şi al morţii”, există tradiţia de a petrece această noapte cu lumină şi cu focuri aprinse, cercetând cerul cu luare-aminte pentru a afla din semnele vremii şi ale rodului anului ce urmează, dar „frumuseţile cerului sunt văzute numai de cei buni la Dumnezeu”.

În ajunul Ovideniei, ferestrele, ușile și locurile de culcare se ungeau cu usturoi, ca să nu se lipească farmecele de casă. Mulți credeau că, în această noapte, încep și fermecătoarele să vrăjească.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *