Stil de viață

Căpşunile, pline de vitamine şi minerale. Ce beneficii au aromatele fructe

Considerate cele mai parfumate fructe de sezon, căpşunile au o multitudine de beneficii terapeutice şi nutritive. Conţin multe vitamine, minerale, fier, calciu, magneziu şi fibre, ceea ce le propulsează în topul celor mai valoroase fructe de primăvară. Pot fi consumate ca atare, în stare proaspătă sau sub fomă de îngheţată, sufleu, dulceaţă, compot şi spumă.

Beneficiile căpsunilor pentru sănătate
Căpşunile asigură buna funcţionare a sistemului nervos, întăresc oasele şi dinţii, cresc imunitatea organismului, au efect antibacterian şi protejează inima şi vasele. Totodată, căpşunile au proprietăţi antitumorale, diuretice şi antiinflamatoare. Oferă protecţie împotriva degenerescenţei maculare, tonifică şi vitaminizează organismul, fiind benefice în anemii, astenie şi insomnii. De altfel, căpşunile stimulează vezica biliară şi conţin puţine zaharuri, dar şi vitamina E, care este hipoglicemiantă. Pot fi consumate şi de persoanele care au diabet, dar în cantităţi mici. Căpşunile sunt excelente în curele de slăbire, deoarece au în compoziţie apă, în proporţie de 90% şi au puţine calorii, inducând senzaţia de saţietate.

Cure cu căpşuni

  • Cură în caz de hipertensiune, obezitate şi constipaţie cronică: 0,500 g -1,5 kg de căpşuni, în amestec cu miere, timp de 10 zile.
  • În caz de obezitate, reumatism articular, gută, litiază urinară şi biliară, constipaţie cronică şi diabet: cure de 300-500 g, până la 1/1,5 kg pe zi, timp de 7 zile. După o pauză de o săptămână, cura se poate relua pe o durată de până la 14 zile.
  • În caz de oxiuri, se consumă 500 g de căpşuni dimineaţa, pe stomacul gol, fără a munca altceva până la prânz.
  • Benefic este şi sucul natural de căpşuni, pentru persoanele care au anemie. Este indicat ca sucul de căpşuni să se amestece, în cantităţi egale, cu lapte sau cu ouă de prepeliţă. 500 g de căpşuni şi 10 ouă de prepeliţă se amestecă foarte bine cu mixerul sau cu telul. Crema obţinută poate fi îmbunătăţită cu 2-3 linguri de miere, scorţişoară şi vanilie, după gust.

    Căpșunile în cosmetică

  • Masca din căpşuni zdrobite, amestecate cu puţin talc sau caolin, la care se adaugă câteva picături de zeamă de lămâie este ideală pentru tenul gras. Se lasă 20 de minute, după care se clăteşte faţa cu apă călduţă.
  • Masca anti-acnee: căpşunile conţin acid salicilic şi vitamina C, având rol de exfoliere. Ai nevoie de o jumătate de cană de căpşuni, proaspete sau congelate, la care se adaugă 3 linguri de argilă şi 1 lingură de iaurt. Se zdrobesc bine căpşunile cu furculiţa, până când se formează o pastă omogenă. Se amestecă cu celelalte ingrediente şi se aplică pe faţă, gât şi decolteu, timp de 15 minute. Se spală cu apă caldă, scrie farmaciata.ro.

   
Sursă
click.ro

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *