Stil de viață

Rețete tonice moștenite de la părintele Elefterie de la Mănăstirea Dervent

Pentru problemele de sănătate ale cititorilor noștri am ales câteva rețete moștenite de la părintele Elefterie, unul dintre marii duhovnici români ai secolului trecut.

Înainte de instaurerea comunismului, părintele Elefterie a fost starețul renumitei Mânăstiri Dervent din Dobrogea, acolo unde se află și crucile izvorâtoare de mir. Ulterior, a fost mutat în Moldova și a slujit succesiv la mânăstirile Agapia și Secu. Datorită harului său vindecător, părintele Elefteria tămăduia sufletul prin puterea rugăciunii și a postului, iar trupul îl tămăduia după metodele deprinse la o școală medicală din Adrianopole, pe care o absolvise în tinerețe. Făcea o formă de masaj osteopatic, numită succesiv “călcături (pentru că se făcea cu piciorul) și prescria pacienților diverse preparate din plante medicinale pe care le prepara singur. Iată rețete moștenite de la el, așa cum le-au transmis mai departe și învățăceii săi.

Rețetă cu tămâie și miere de albine contra durerilor de cap

Pe o piele de miel sau oaie, proaspăt jupuită se întinde miere de albine lichidă și tămâie, foarte bine pisată. Se pune pe cap blană presărată cu miere și tămâie din belșug și se ține până când se usucă mierea. Acest amestec trebuie să ajungă până la pielea capului. Dacă părul este foarte des sau lung, atunci se face o cărare și se pune acest amestec, apoi se face o nouă cărare și se continua operatiunea, astfel încât preparatul să pătrundă uniform peste tot capul. Cu acest tratament, părintele Elefterie vindeca durerile de cap, dar și sechelele loviturilor de cap, inclusiv vasele sparte și cheagurile de sânge care dispăreau astfel.

Leac cu griș pentru închiderea ulcerului

Se ia o cratiță uscată în care se pune un strat de griș. Apoi, cratița se pune pe foc și se amestecă grișul până când acesta prinde o culoare gălbuie spre cafeniu. Din această compoziție se ia în fiecare dimineață, pe stomacul gol, câte o lingură. Dacă nu se poate mesteca, se mai poate înghiți cu puțină apa. Tratamenul se face timp de o luna și are rezultate foarte bune.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *