Ultima oră

Cât vor ajunge să coste benzina și motorina dacă UE interzice importul petrolului din Rusia

Uniunea Europeană vrea să oprească importurile de petrol din Rusia și a intrat în linie dreaptă cu o astfel de hotărâre. Decizia finală ar putea fi luată chiar de 9 Mai, într-o replică simbolică față de propaganda pregătită de Rusia pentru Ziua Victoriei. Chiar dacă România nu importă o cantitate foarte de mare de petrol rusesc comparativ cu alte state membre, preţurile la pompă tot ar urma să crească și la noi, spun specialiştii.

Uniunea Europeană va adopta noi sancţiuni împotriva Rusiei. Printre ele s-ar putea număra oprirea importurilor de petrol.

Dan Schwartz, analist economic: Cu siguranţă, o astfel de decizie este de dorit în contextul actual. Pentru că nu există foarte multe pârghii prin care Guvernul Rusiei şi Rusia să poată fi aduşi pe o linie mai apropiată de linia normală.

Miniştrii Energiei din statele membre s-au reunit astăzi la Bruxelles pentru a discuta despre reducerea dependenţei energetice de Rusia. Decizia privind importurile ar putea fi anunţată în curând.

Adrian Măniuţiu, analist economic: Dacă acest lucru se întâmplă brusc, Impactul ar fi dureros. Cantităţile din piaţă ar scădea, cererea ar exploda, în contextul unei oferte prăbuşite. Şi preţul ar putea să crească substanţial.

20% din consumul de petrol al României vine din Rusia.

Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: Mai mult ca sigur că vor aduce creşteri de preţuri, creşteri de preţuri care se vor reflecta inclusiv la nivelul pompei. Creşteri care, probabil, vor fi de minim 10%.

Adică, aproximativ 1 leu în plus pentru fiecare litru de carburant. Problema e că România nu-şi poate mări capacitatea de producţie de petrol.

Adrian Măniuţiu, analist economic: Nu există astăzi o soluţie rapidă, nu există o soluţie care să poată să fie prinsă în orizontul a 3-5 ani pentru mărirea acestui procent.

De la o zi la alta, şoferii găsesc preţuri tot mai mari la pompă

Un litru de motorină se vinde acum cu 8,7 lei, iar unul de benzină cu 7,9 lei.

„N-am mai făcut plinul de foarte mult. Maxim 100 de lei bag, atât”

„Sunt exagerat de mari. Cel puţin, în ultimele 3-4 săptămâni, au crescut exagerat”.

„Eu pierd la două zile 50 de lei din cauza scumpirilor”

Pentru a se opri importurile de petrol din Rusia e nevoie ca statele să cadă de acord. Germania, unul din cei mai mari cumpărători de petrol rusesc, pare dispusă să sisteze importurile, însă ţări precum Ungaria şi Slovacia, au în continuare unele rezerve şi ar putea fi exceptate de la embargo.

   

Articole asemănătoare:

Un comentariu

  1. Asta cu scumpirile nejustificate, în baza pretextului, războiului din Ucraina, e defapt următorul pas, după COVID! Totul e o mizerie in derulare, în bază noii ordini mondiale! Marea resetare, cum ii spun ei! Așa că, dormiți in continuare, că au ei grijă să ne pună în lanțuri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *