Curiozități

Ce s-a întâmplat cu adevărat la Facebook? „Furt masiv de date”, angajații nu mai aveau acces în birouri

În ziua de 4 octombrie, Facebook, Instagram și WhatsApp au picat, fiind afectați utilizatori din întreaga lume, inclusiv din România.

În mod ironic, în ciuda faptului că una dintre cele mai importante surse de dezinformare din lume dispăruse, oamenii s-au îmbulzit imediat pe platforme alternative precum Twitter pentru a afla motivul pentru care cea mai mare platformă de social media din lume nu mai putea fi accesată. După cum era de așteptat, dezinformarea a continuat și pe alte platforme în absența gigantului Facebook.

Spre exemplu, pe Twitter, numeroase conturi dubioase au început să scrie că „datele de la peste 1,5 miliarde de utilizatori Facebook au fost vândute pe un forum de hackeri popular”, citând un articol al site-ului Privacy Affairs, o companie de cercetare în securitate cibernetică cu sediul în România.

Cea mai mare și mai semnificativă scurgere de date de la Facebook?
„Aceasta este cea mai mare și mai semnificativă scurgere de date de până acum pentru Facebook”, susținea site-ul Privacy Affairs, făcând referire la un utilizator de pe „un forum de hackeri cunoscut” care publicase un anunțat despre furtul de date.

Momentul publicării mesajelor pe Twitter a fost cât se poate de oportun, având în vedere pana masivă prin care trecea Facebook, în ciuda faptului că postările de forum datează din data de 22 septembrie.

Mesaje care susțineau afirmația scurgerii de date de la 1,5 miliarde de utilizatori au adunat zeci de mii de aprecieri și distribuiri pe Twitter, inclusiv de la alte conturi verificate cu un număr semnificativ de urmăritori.

Totuși, așa-zisa scurgere de date (și veridicitatea sa) nu pare să aibă nimic de-a face cu pana masivă prin care a trecut Facebook. Numeroși experți în securitate cibernetică susțin că pana a avut legătură mai degrabă cu o eroare umană.

Un atac cibernetic, puțin probabil
De asemenea, mai mulți membri ai echipei de securitate de la Facebook au declarat că un atac cibernetic a fost puțin probabil.

„Ar fi putut să fie rezultatul unei schimbări interne de sistem sau actualizare care a dat greș. La acest moment avem doar speculații. Doar Facebook deține controlul asupra serverelor sale DNS”, a explicat jurnalistul Brian Krebs pe Twitter.

Pana masivă a avut loc la doar o zi de la dezvăluirea identității unui fost angajat al Facebook, Frances Haugen, informatorul din spatele scurgerii gigantice de documente denumite „Dosarele Facebook”. Cauza exactă a dispariției platformelor Facebook, Instagram și WhatsApp încă nu a fost elucidată, însă rețelele de socializare online vor continua, fără îndoială, să abunde cu speculații și zvonuri.

Angajații Facebook nu mai aveau acces în birourile companiei
Totuși, suspiciunea unui furt masiv de date de la Facebook nu a fost singurul lucru ciudat din toată povestea asta. În același timp în care serverele platformelor Facebook, Instagram și WhatsApp erau picate, mai mulți angajați de la Facebook au relatat că nu mai aveau acces în birourile din sediul companiei și că legitimațiile lor nu mai funcționau.

De asemenea, platformele interne de comunicare ale companiei erau picate, angajații nu au putut folosi telefoanele mobile emise de companie, iar sălile de conferință nu puteau fi accesate pentru că aparțineau de sistemul de computere al Facebook.

Toate aceste aspecte par să susțină ipoteza unei probleme la serverul DNS al Facebook, infrastructura responsabilă cu direcționarea fiecărui utilizator la locația Facebook. Însă, nimic concret nu a fost confirmat deocamdată.

   
Sursă
descopera.ro

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *