Dezvăluiri

Ce salarii au parlamentarii, primarii, președintele consiliului județean și prefectul de Gorj! Indemnizații colosale, după majorarea cu 25%!

Senatul a adoptat, miercuri, majorarea indemnizațiilor demnitarilor și creșterea sporurilor cu 25% pentru funcționarii publici implicați în procesul legislativ. Este vorba de indemnizațiile președintelui, miniștriilor, parlamentarilor, primarilor, președinților de consilii județene și locale precum și ale funcționarilor publici care îi deservesc pe aceștia. Ca să aveți o idee cât înseamnă această majorare am centralizat salariile unor privilegiați din Gorj, primari, parlamentari, prefect și președintele Consiliului Județean.

Cu 91 de voturi pentru (PSD, PNL și UDMR) și 22 împotrivă (USR) senatorii au dat undă verde majorărilor chiar în ziua în care Curtea Constituțională, la sesizarea USR, a declarat neconstituționale două proiecte de legi care aveau același scop și anume creșterea salariilor demnitarilor.

Judecătorii CCR au decis miercuri dimineața ca majorările salariale din sistemul public care urmau să se aplice demnitarilor, președinților de Consilii Județene, primari, parlamentari sunt neconstituționale. La câteva ore diferență de decizia CCR, senatorii au votat în ședință de plen un proiect de lege pentru aprobarea Ordonanței 115/2022. Astfel, senatorii din Coaliția PSD-PNL-UDMR au modificat ordonanța în care erau exceptați demnitarii și aleșii locali, introducând un amendament prin care majorează indmenizațiile acestora.

Astfel, indemnizațiile lunare pentru cei care ocupă funcții de demnitate publică, alese și numite vor crește de la 1 noiembrie 2022. Se măresc salariile președintelui României, salariile politicienilor tuturor parlamentarilor, salariile celor din funcțiile publice până la ultimul viceprimar de comună, potrivit hotnwes.ro.

În Gorj, cele mai mari salarii, din această categorie de privilegiați, le au președintele Consiliului Județean și primarul municipiului Tg-Jiu, 164.000 de lei, respective 163.000 de lei, anual, adică în jur de 13.600 de lei, lunar. În aceste două cazuri, majorarea va fi de 3.400 de lei, iar salariile celor doi aleși vor ajunge la 17.000 de lei, lunar.

Primarii orașelor din județ vor avea și ei creșteri considerabile la salariu. Cosmin Morega, primarul municipiului Motru, încasează 118.500 de lei, anual, adică în jur de 9.900 de lei, lunar. După majorare, salariul acestuia va ajunge la 12.400 de lei lunar.

În general, primarii celorlalte orașe încasează din venituri salariale între 80.000 și 100.000 de lei, anual, adică între 6.700 și 8.400 de lei, lunar. De la 1 noiembrie, salariile acestora vor crește la 8.300, respectiv la 10.500 de lei.

Primarii celor mai mari commune din Gorj au și ei salarii pe măsură: Vasile Vlăduleanu, primarul comunei Bâlteni, 6.000 de lei, Ion Dumitru Popescu, primarul comunei Drăguțești, 5.500 de lei, Madalin Ungureanu, primarul comunei Bălești și Adi Cîmpeanu, primarul comunei Runcu, în jur de 7.600 de lei, lunar. După majorarea cu 25%, indemnizațiile acestora vor crește cu 1.375 de lei, în cazul primarilor de la Bâlteni și Drăguțești, și cu 1.900 de lei, pentru cei de la Bălești și Runcu.

Un alt reper al creșterilor salariale pentru demnitari, sunt indemnizațiile parlamentarilor. Trebuie precizat că un deputat de Gorj încasează, lunar, 11.000 de lei, iar un senator, în jur de 11.200 de lei, net. Dacă proiectul de lege trece de votul lor, parlamentarii vor avea, de la 1 noiembrie, indemnizații de 14.000 de lei, lunar.

Mai trebuie spus că prefectul județului Gorj are o indemnizație lunară de 8.750 de lei, care va ajunge, după majorare, la 11.000 de lei.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button