Dezvăluiri

Ce spune cântăreața Nicoleta Lăcătușu despre dosarul în care a fost trimisă în judecată

Una dintre cântărețele acuzate în ”Dosarul folcloristelor”, Nicoleta Lăcătușu, a explicat situația și susține că în declarația pe care a depus-o nu se menționa venituri exclusiv din drepturi de autor.

„Pe perioada pandemiei, pentru că au fost oprite spectacolele, guvernul a dat o ordonanță de urgență în care le oferea o indemnizație artiștilor care sunt înscriși la CREDIDAM, cu mandat de gestiune a drepturilor de autor, care sunt înscriși la Uniunea Compozitorilor, să aibă contracte cu case producătoare. Acestea au fost o serie de condiții și mulți artiști din țară au depus cereri. Eu nu am depus pentru că nu am știut. Am aflat ulterior de la alți colegi că pot să depun dosarul la AJPIS. Au fost două tipuri de declarații: pe una scria venituri exclusiv din drepturi de autor și a fost o altă declarație unde nu se menționa această situație“, a explicat Nicoleta Lăcătușu.

Interpreta de muzică populară spune că a primit două luni ajutorul din partea statului și că a returnat banii.„Eu am depus la finalul acestei perioade. Mi s-a spus că se va verifica și o să primesc confirmarea că totul este în regulă. Am primit această confirmare. Apoi, în luna a treia, am fost sunată și am fost întrebată dacă lucrez. Le-am dat un răspuns afirmativ și mi-au spus că nu o să mai beneficiez. Nu am mai depus cerere și am fost la ANAF și am depus declarația pe venit. După 4-5 luni am fost anunțată că trebuie să merg și să dau banii înapoi, ceea ce am făcut“, a mai spus Lăcătușu.

13 interpreți de muzică populară și instrumentiști gorjeni au fost trimiși în judecată pentru înșelăciune, fiind acuzați că au primit ajutoare în timpul pandemiei, pe motiv că nu mai puteau participa la evenimente, cu toate că erau angajați cu contract de muncă.

Un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu – Jiu i-a trimis în judecată pe: Roberta Maria Crintea, Victoria Lăcătușu, Nicoleta Ramona Lăcătușu, Romina Teodora Pană, Raluca Doriana Sandu, Cristina Olteanu, Maria Violeta Ciocăzanu (fostă Priboi), Florina Cristina Grădinaru, Ramona Diana Bărănescu (fostă Istudor), precum și pe naistul Laviniu Gabriel Păducel, interpretul Marian Piscureanu, Alexandru Deaconescu și Marius Baldovin. Unii dintre aceștia sunt cunoscuți la nivel național. Procurorul a reținut în sarcina acestora că, în timpul pandemiei, statul a emis un act normativ pentru sprijinirea persoanelor fizice care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe, deoarece rămăseseră fără sursă de venit.
Artiștii au depus documentele la AJPIS Gorj, pentru a încasa banii, numai că erau angajați și la alte instituții sau entități economice ori culturale.
Dosarul se află în Camera Preliminară la Judecătoria Târgu Jiu.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *