Ultima oră

Ce teste COVID-19 ne arată nivelul anticorpilor: Nu toate testele sunt relevante

Nivelul anticorpilor după vaccinarea anti-COVID sau după infecția cu SARS-CoV-2 poate fi stabilit pe baza unor teste de laborator. Specialiștii atrag atenția însă că nu toate testele sunt relevante.

Chiar și cei care nu au fost depistați cu virusul pot află dacă au sau nu anticorpi. Medicii atrag atenția că nivelul anticorpilor este mai mare la scurt timp după vindecare, însă la câteva săptămâni scade. Diferențe mari apar în cazul celor care au avut boala dar s-au și vaccinat.

Medicii spun că nu toate persoanele care au avut coronavirus pot dezvolta anticorpi. Cu această situația se pot confrunta asimptomaticii sau cei care au avut o formă ușoară a bolii.

„Se recoltează sânge de la nivelul venei, ca pentru orice alt tip de analize, eprubeta respectivă este ținută 15 minute după care se centrifughează. Se separă serul de cheag, după care vine în laborator, este introdusă în stativ și este introdusă în aparat pentru a fi prelucrată.” a explicat pentru Antena 3 Adina David, medic primar medicină de Laborator.

Testele de anticorpi sunt recomandate în principal celor care s-au vaccinat anti-COVID. Prima dozare se face la șapte zile de la rapel. Ulterior la 6-12 luni de la vaccinare pentru a se stabili durata protecției.

„S-a observat că acest titlu de anticorpi la cei care au trecut prin infecție este de ordinul sutelor iar la cei vaccinați este de ordinul miilor sau zecilor de mii.”, a subliniat medicul Adina David.

„Nu orice test de anticorpi e echivalent. Nici între kit-uri, nici între diverse laboratoare, nici chiar ca metodă de diagnostic. Există anticorpi care pot să-ți dovedească fie un contact recent cu virusul, fie un contact mai vechi, fie să diferetieze pacienții care au primit vaccin de cei care au trecut prin boală.”, spune Andrei Rogoz, medic infecționist.

Sursa: antena3.ro

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *