Ultima oră

Cea mai încălcată regulă din Codul Muncii. Angajații trebuie să fie atenți la asta

Puțini români știu care este cea mai încălcată regulă din Codul Muncii. Este vorba despre durata maximă a timpului de muncă. Programul de lucru nu este adesea respectat, iar mulți salariați nu cunosc legea privind orele suplimentare. Angajații trebuie să fie atenți la asta.

Cea mai încălcată regulă din Codul Muncii
Conform Codului Muncii, timpul de muncă este definit ca intervalul în care angajatul desfășoară activitățile specifice postului său, fiind la dispoziția angajatorului și respectând obligațiile stabilite prin contractul de muncă. Cu toate acestea, încă sunt locuri de muncă ce presupun o săptămână de lucru de șase zile, contrar reglementărilor existente.

Orele suplimentare necesită acordul prealabil al salariatului, lucru adesea ignorat de angajatori. În plus, legea prevede ca munca suplimentară să fie compensată cu timp liber plătit în următoarele 90 de zile, însă angajatorul poate opta pentru plata unui spor, ignorând astfel obligația de a acorda timpul liber compensatoriu.

Legea muncii impune un repaus săptămânal minim de 48 de ore consecutive și reglementează structura săptămânii de lucru, stipulând că aceasta trebuie să includă cinci zile lucrătoare urmate de două zile de odihnă.

Un nou drept pentru angajați
Angajații au un nou drept, acela de a se deconecta de la job. Noul drept din Codul Muncii a fost adoptat în Spania, Portugalia, Belgia, Franța, dar și în Australia. Principalul obiectiv al dreptului de a se deconecta este protecția vieții private a salariaților și delimitarea eficientă a timpului de muncă de timpul de repaus. Asigurarea unui astfel de drept salariaților ar putea aduce potențiale beneficii și angajatorilor.

În România nu există reglementări directe cu privire la dreptul la deconectare. Există însă o modificare recentă în Codul Muncii. Informații suplimentare ar putea fi introduse în Revisal, registrul general de evidență a angajaților. Revisal este un registru general de evidență a angajaților, în care se găsesc toate contractele individuale de muncă ale tuturor salariaților unei firme, angajatorul având obligația de a înființa un registru general de evidență a salariaților și de a-l completa în timp real.

Noua lege din Codul Muncii obligă angajatorul să scrie nivelul şi specialitatea formelor de studiu absolvite ale angajatului, începând cu ultima formă de învăţământ obligatoriu. Până la sfârșitul anului 2024 și salariații vor putea avea acces online la Revisal. Guvernul a aprobat încă din septembrie 2022 procedura de acces online a angajaților și a foștilor angajați la datele din registrul general de evidență a salariaților (REGES sau aplicația Revisal). Accesul online al salariaților la Revisal va fi valabil până la 31 decembrie 2024, când va intra în vigoare un nou sistem informatic.

O altă lege care va intra în curând în vigoare va obliga firmele să afișeze veniturile pe care le oferă în anunțurile de angajare. Angajatorii au început să afişeze venitul pe care îl oferă în anunţurile de angajare. Candidații sunt mulțumiți pentru că știu de la început cât vor câștiga. Uniunea Europeană a stabilit că, până la jumătatea anului 2026, grilele salariale vor fi la vedere. Mai mult, angajații vor putea să solicite informaţii despre veniturile colegilor. Măsura are scopul de a reduce discrepanțele salariale foarte mari. Românii sunt încântați de noua directivă și susțin că e mult mai bine să știe salariul de la bun început.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *