Românii cu venituri mici pot beneficia, până în 2027, de sprijin material pentru alimente. Însă, potrivit unei hotărâri de Guvern, împătimiții jocurilor de noroc pot întâmpina dificultăți în încasarea ajutorului social.
Mai exact, potrivit HG 70/2024, care a intrat în vigoare la 1 februarie, la stabilirea plafonului ce permite acordarea acestui ajutor se iau în calcul mai multe tipuri de venituri, printre care și cele provenite din pensii, din activități independente, dar și cele din premii ori jocuri de noroc. Așadar, cei care joacă jocuri de noroc și au parte de câștiguri, riscă să rămână fără sprijinul material pentru alimente.
În HG 70/2024, care a intrat în vigoare la 1 februarie, se arată că printre alte categorii de persoane cu venituri reduse sau chiar fără venituri, pensionarii și persoanele cu dizabilități care au câștiguri lunare mai mici sau egale cu 2.000 de lei pot beneficia, în perioada 2024-2027, de un sprijin material pentru alimente.
Ajutorul pentru alimente cuprinde două componente:
tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde;
pachete cu produse alimentare.
De asemenea, HG 70/2024 stabilește un plafon de venituri care permite obținerea sprijinului pentru alimente. Așadar, familiile cu cel puțin doi copii în întreținere sau cele monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei beneficiază de acest ajutor.
Noua hotărâre stabilește că prin venituri se înțelege:
venituri din pensii acordate în sistemul public de pensii;
venituri din pensii acordate în sistemele neintegrate sistemului public de pensii;
venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii, casele de pensii sectoriale, respectiv casele de pensii ale sistemelor neintegrate sistemului public de pensii;
venituri din indemnizația socială pentru pensionari (pensie minimă);
venituri din activități independente;
venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
venituri din salarii și asimilate salariilor;
venituri din cedarea folosinței bunurilor (inclusiv închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințele proprietate personală);
venituri din investiții (din dividende, din dobânzi, din transferul titlurilor de valoare, din transferul aurului de investiții ori din lichidarea unei persoane juridice);
venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură;
venituri din premii și jocuri de noroc;
venituri din alte surse (prime de asigurări suportate de o persoană fizică independentă, venituri, sub forma diferențelor de preț pentru anumite bunuri, servicii și alte drepturi, primite de persoanele fizice pensionari, foști salariați ori venituri din transferul de monedă virtuală).
Codul fiscal stabilește că veniturile din jocuri de noroc cuprind toate sumele încasate, bunurile și serviciile primite, ca urmare a participării la jocuri de noroc, indiferent de denumirea venitului sau de forma în care se acordă, inclusiv cele de tip jack-pot.
Sursa: Bugetul.ro