Actualitate

Companiile din Gorj vor să producă energie electrică. Ce firme își fac parcuri fotovoltaice

Complexul Energetic Oltenia și societățile Artego Târgu-Jiu și Autoliv Rovinari, au cerut avizul Agenției pentru Protecția Mediului Gorj pentru a construi parcuri fotovoltaice.

Tot mai mulți agenți economici din județul Gorj se orientează către producerea energiei verde, în contextul în care prețurile la energie au explodat. În acest moment, în județ, funcționează deja 10 parcuri fotovoltaice, potrivit situației Agenției pentru Protecția Mediului Gorj. Directorul APM Gorj, Nicolae Giorgi, spune că circa 700 de noi Megawați de energie regenerabilă urmează să intre în sistem din județul nostru, cei mai mulți dintre ei urmând să fie produși de Complexul Energetic Olenia în parteneriat cu OMV și Tinmar Energy. “În acest moment, în județul Gorj, sunt emise mai multe decizii pentru construire parcuri fotovoltaice, în jur de 12 decizii emise care însumează 178 de Megawați. Legat de ceea ce avem în procedură, sunt undeva cam peste 15 solicitări, total însumând undeva la 450 de Megawați. Din aceste solicitări de 450 de Megawați, 380 de Megawați sunt solicitați a fi edificați de CEO, iar din cei 178 de Megawați, de asemenea, undeva la 110 Megawați sunt solicitați a fi puși în funcțiune de CEO pe haldele existente, pe terenurile unde s-a terminat partea de exploatare sau de haldare. În acest moment, la nivelul județului Gorj sunt cam 10 parcuri fotovoltaice, ce însumează 30 de Megawați efectiv în funcțiune. Deci, se produce energie pe parcuri fotovoltaice în județul Gorj cam 30 de Megawați putere instalată”, a conchis Nicolae Giorgi.

Artego face parc fotovoltaic în cartierul Narciselor

Nicolae Giorgi spune că parcuri fotovoltaice vor fi realizate în mai multe zone ale județului. Fabrica de cauciuc Artego Târgu-Jiu va realiza o astfel de investiție în cartierul Narciselor. În plus, și Autoliv Rovinari își va face parc fotovoltaic. “ Solicitările sunt undeva pe zona Motru, Rovinari, cele mai multe, Turceni, Cărbunești, chiar pe zona Târgu-Jiului sunt 2 amplasamente. Mai sunt în zona Bolboși, Borăscu, firme private care intenționează, zona Câlnic, Fărcășești, Dragotești, zona Mătăsari, pe haldele existente, iar în ceea ce privește cele care sunt acum în producție sunt în zona Arcani, Sănătești, Cărbunești,Țânțăreni, Peștișani, Turburea, Motru, Scoarța și chiar în Târgu-Jiu, zona Narciselor, este un parc, undeva la un megawatt. Vor fi realizate de CEO și firme private, inclusiv Artego, OMV, Autoliv, în zona Rovinari intenționează să realizeze parcuri fotovoltaice. Artego intenționează sa realizeze în zona Narcise, undeva la 500 de Kilowați, suprafața nu este foarte mare, contează foarte mult calitatea și puterea panourilor care se instalează. Într-adevăr, solicitările vor crește dar, va trebui să avem mare grijă unde le amplasăm, ar trebui să fie pe terenuri neproductive, să nu fie pe terenuri agricole”, mai spune directorul APM Gorj.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button