Dezvăluiri

Concurs TRUCAT la Casa de Pensii Gorj! 90 de puncte la scris și doar 20 la interviu. „A trecut cine a trebuit să treacă!”

În Gorj, majoritatea concursurilor pentru ocuparea posturilor în instituțiile publice sunt aranjate, iar câștigătorii sunt dinainte știuți. O demonstrează anularea unui concurs pentru un post de șef în cadrul Serviciului Județean de Ambulanță, organizat cu încălcarea legii, verificat acum și de către polițiștii de la Investigarea Criminalității Economice. Cele mai recente concursuri trucate, la modul grosolan, au avut loc la Casa Județeană de Pensii, unde posturile de consilieri și referenți debutanți au fost adjudecate înainte de desfășurarea probelor. Astfel, s-a ajuns în situația de-a dreptul penală, ca cei care au obținut 90 și 100 de puncte la proba scrisă, să fie efectiv ”executați” la interviu, cu punctaje de 20 și 30, adică sub baremul impus, pentru ca posturile să fie ocupate de cei care abia au reușit 55 -60 de puncte la scris, fiindu-le umflate punctajele la testarea orală. În aceste condiții este evident că aceste practici nu se pot opri decât cu implicarea fermă a organelor judiciare, adică să-i salte cu duba, direct din sală de examen, pe cei din comisiile de concurs.

Casa Județeană de Pensii Gorj a scos la concurs 13 posturi de consilier debutant, cu studii superioare și 4 posturi de referent debutant, cu studii medii, aceștia urmând să fie angajați pe perioadă determinată, mai exact până la 31 decembrie 2022, în vederea recalculării pensiilor, potrivit unui Ordin emis de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Anunțul a fost publicat joi, 26 august, iar aspiranții la un loc de muncă la stat, au avut la dispoziție doar două zile pentru întocmirea dosarelor care trebuiau a fi depuse până în după-amiaza zilei de luni, 30 august.
Pentru posturile de consilieri s-au înscris 113 persoane, multe dintre acestea neavând timpul necesar pentru a depune și cazierul judiciar la dosar, însă, în final 109 au fost declarate admise pentru a susține proba scrisă.
Pe 7 septembrie au fost afișate rezultatele la proba scrisă, iar cei care n-au știut că posturile fuseseră deja împărțite și-au permis să ia între 85 și 100 de puncte.

La ultima probă a așa zisului concurs, cea a interviului s-au calificat 79 de candidați, însă câțiva dintre aceștia au înțeles cum s-au aliniat planetele și nici nu s-au mai prezentat.
Culmea e că mulți din cei care au obținut punctaje aproape de maximum la scris, au fost descalificați la interviu, fiind notați cu mult sub baremul de 50 de puncte impus în condițiile de selecție.
Concret, candidatul care obținuse 100 de puncte la proba scrisă a luat numai 30 de puncte la oral, fiind respins. Situația este similară și în cazul unui alt candidat care a fost notat cu 90 la scris și a obținut numai 20 de puncte la interviu.

În schimb, candidatul ”42020”, care a primit 55 de puncte la proba scrisă, a fost notat cu 50 de puncte la interviu și va fi angajat să recalculeze pensii la Casa Județeană de Pensii Gorj. Exemplele pot continua: candidatul ”42272” a luat 60 la scris și 50 la interviu, așa că și-a adjudecat și el postul.
Concursul a fost trucat de o comisie secretă, ai cărei membri nu se regăsesc pe niciunul dintre documentele de concurs, singura care semnează înscrisurile fiind Gheorghița Negru, secretarul comisiei secrete.

„Suspectez că posturile au fost aranjate”

Andrei Ovidiu Pascal, un tânăr din Tg-Jiu, absolvent al Facultății de Matematică din cadrul Universității de Vest Timișoara, e de-a dreptul consternat după experiența acestui așa zis concurs. După proba scrisă s-a clasat în primii șapte, adică a luat 90 de puncte, fiind alți cinci candidați cu același punctaj și al șaselea cu 100 de puncte, însă, în urma interviului a fost notat cu doar 20 de puncte și a fost eliminat din concurs.

”Am făcut contestația la Casa de Pensii, însă nu am primit niciun răspuns. Vreau să știu ce s-a întâmplat cu mine de la proba scrisă până la interviu. M-am tâmpit, probabil, altfel nu pot să-mi explic. Cum adică să iau 90 de puncte la scris și 20 la interviu? Am lucrat în mediul privat, am trecut printr-o serie de interviuri cu diverși angajatori, dar nu înțeleg după ce criterii m-au evaluat pentru că obiectivele impuse erau clare. A fost filmat interviul, așa că le-am cerut filmarea să se vadă membri comisiei pe ce bază m-au punctat. Dacă ne spuneau de la început că totul e aranjat nu mai pierdeam timpul. Mi se pare incredibil! Pe filmare se va vedea că am vorbit coerent, am răspuns la întrebări, am avut un dialog cu comisia pe chestiuni legislative … nu pot să înțeleg. Sunt în schimb unele punctaje care ridică semne de întrebare, dar probabil acei candidași s-au desteptat între proba scrisă și interviu. Suspectez că posturile au fost aranjate, adică, cu dedicație, iar analiza probei interviu s-a făcut superficial, a trecut cine a trebuit să treacă. Nu am mari așteptări de la contestație. Oricum, când am fost s-o depun, mai erau vreo 7-8 care contestaseră punctajul de la interviu”, a declarat Pascal.

Lucrurile s-au întâmplat exact la fel…

… și la concursul pentru cele patru posturi de referenți debutanți, cei cu note mari la scris au fost ”executați” la interviu, unde n-au reușit să treacă nici baremul de 50 de puncte.
Răzvan Mihalache, un alt tânăr din Tg-Jiu, student în ultimul an la Academia de Studii Economice București a descris, într-un comentariu postat pe Facebook, cum a decurs interviul său pentru postul de referent.
”Și eu am candidat pentru un post de referent debutant deoarece sunt incă în ultimul an de facultate. După proba scrisă am rămas în jur de 21 de candidați pe 4 posturi. Am fost primul candidat la proba orală, programat la 8:30. Am intrat in sala unde s-a ținut așa zisul „interviu”, iar când mi s-a dat un forumular tipizat mi a fost spus să il completez cu numele, data si semnatura ca mai apoi doamnele din comisie sa se contrazica daca trebuie sa completez eu restul formularului sau dansele. Pana la urma l-am completat eu cu restul datelor, spunandu-mi ca mai am doar 4,5 minute pentru a rezolva subiectele. Am apucat sa rezolv doar primul subiect, iar cand ma apropiam de finalizarea subiectului 2 am fost invitat sa ies afara din sală deoarece a expirat timpul. Teoretic durata examenului era de 10 minute, insa ghinionul meu a fost sa fiu primul, iar doamnele din comisie sa fie nehotarate intre ele si asa mi-au mancat aproximativ 5 minute din timpul meu. Am depus si eu contestatie astăzi, aștept să văd ce se intamplă”, a scris Mihalache.

Poliția cercetează concursul trucat de la Ambulanță

În urmă cu câteva zile, fostul prefect Corneliu Răducan-Morega a trimis Corpul de control la Serviciul de Ambulanță Gorj, iar în urma constatărilor concursul pentru ocuparea postului de șef Serviciu Achiziții, special creat pentru directorul economic al instituției, Constantin Bodescu, a fost anulat. Mai mult, Inspectoratul Județean de Poliție efectuează verificări cu privire la trucarea acestui concurs.
”Polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice efectuează verificări, ca urmare a aspectelor apărute în spațiul public, urmând a fi dispuse măsuri corespunzătoare”, au precizat reprezentanții IPJ Gorj.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button