Actualitate

Corpul de Control al Prefectului, la Teatrul „Elvira Godeanu“. Prefect: „Este o problemă gravă de management“

Corpul de Control al Prefectului efectuează un control, în această perioadă, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“, în urma numeroaselor scandaluri care au avut loc la această instituție de cultură.


Prefectul de Gorj, Iulian Popescu, spune că la teatru sunt multe conflicte: „Trebuie să fie o instituție fanion, foarte importantă pentru Târgu Jiu, mai ales că discutăm despre un oraș al culturii, al lui Brâncuși și Capitala Tineretului. Aici apar foarte multe reclamații și dispute, care creează o atmosferă toxică în funcționarea acestei prestigioase instituții. Din acest motiv, am cerut Corpului de Control să facă verificări în privința modului de gestionare a banilor, modul de angajare a persoanelor și relația pe care o are cu autoritatea tutelară, Primăria Târgu Jiu. Acest control este în curs și vom avea un raport final în perioada următoare“, a declarat prefectul județului Gorj, Iulian Popescu.

Acesta a precizat că 30 la sută din angajații teatrului au plecat în doar câteva luni, ceea ce denotă un management defectuos: „Nu pot să nu remarc cu toată transparența și bunele mele intenții, că atunci când oameni valoroși părăsesc o instituție, iar în cazul teatrului din Târgu Jiu au plecat în câteva luni 30 la sută din personalul teatrului, atunci este o problemă gravă de management. Aceste plecări au fost făcute de oameni foarte valoroși care s-au angajat imediat în alte instituții de cultură prestigioase din România. Asta este o dovadă clară că acești oameni sunt valoroși și că trebuiau păstrați în județul Gorj, deoarece avem nevoie de spirit tânăr și creator. Este regretabil că atunci când ai o instituție care se formează în foarte mulți ani și o echipă care se formează la fel într-un timp îndelungat și nu se face nimic pentru a păstra talentul în comunitatea noastră. Este un exemplu de management care nu este făcut în spiritul interesului cetățeanului, al iubitorului de cultură și al instituției“.

Actorii susțin că trăiesc un adevărat coșmar

Mai mulți actori de valoare au plecat în ultimele luni, după ce la conducerea Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu a venit Mariana Ghițulescu. Actorii rămași au transmis un mesaj disperat, care circulă pe rețelele sociale: „Noi fără nume, dar în numele multora ne permitem să vă rugăm: Nu ne abandonați! E vorba despre teroare, umilințe, frici peste frici, vieți și cariere distruse, oameni distruși psihic. Abuzuri în Teatrul Dramatic «Elvira Godeanu» din Târgu Jiu. Teatrul este distrus! Vă rog să nu ne abandonați“.
Mariana Ghițulescu este o fostă actriță a teatrului care activa ca profesor la un liceu din Capitală în momentul în care a fost instalată manager al teatrului în urma susținerii unui concurs. Au urmat o serie de plecări. La scurt timp, Marian Negrescu, fondatorul teatrului și fostul director, a plecat, după care au urmat și alți actori și oameni de teatru, printre care Mălina Andrei, coregraf, Ana Cucu Popescu, dramaturg, sau Florin Rotaru, fotograf. Recent, trei tineri actori de valoare – Mihai Rădulea, Iulian Marinescu și Ana Negrescu – au fost dați afară de directoarea Ghițulescu, iar Radu Botar, unul dintre cei mai importanți actori români, a preferat să demisioneze.
Conducerea Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“, a transmis că actorii nu au fost dați afară, ci că acestora le-a expirat contractele de muncă pe perioadă determinată și că nu le-a mai fost prelungite: „Li s-au propus contracte de colaborare cu teatrul, însă aceștia au refuzat. Oricine dorește și îndeplinește condițiile cerute de regizorul unui proiect poate participa la casting-urile organizate de teatru“.
Actorul Mihai Rădulea a precizat „Mi s-a propus contract de colaborare, dar propunerea era în felul următor, în sensul în care să vin la casting. Propunerea a fost făcută pe proiect, ceea ce însemna că nu am siguranța unui venit lunar. Puteam sau nu să fiu distribuit într-un spectacol. Nu mi se pare normal să vin la casting în calitate de colaborator, dar când eram angajat să nu pot participa, pentru că managera Mariana Ghițulescu se implica în distribuții. De unde are pregătirea profesională ca managerul să se implice în distribuții?“

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *