Dezvăluiri

Cosmin Popescu, după anunțul guvernanților că s-au epuizat banii pentru PNDL: „Până în luna octombrie, cei care lucrează nu vor fi plătiți!”

Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că stoparea plăților prin PNDL arată că, de fapt, economia nu duduie, așa cum susțin guvernanții. Cosmin Popescu spune că nu există clauze contractuale pentru suspendarea contractelor și exclude varianta ca facturile către constructori să fie plătite din bugetul județului, concluzia fiind aceea că, până în luna octombrie, antreprenorii care vor decide să lucreaze nu își vor primi banii.

Declarațiile președintelui Consiliului Județean Gorj vin în contextul în care Ministerul Dezvoltării a informat primăriile, pe 22 iunie, că a epuizat bugetul de 4 miliarde de lei dedicat Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

În scrisoarea transmisă primarilor, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, îi anunță că ministerul ”a epuizat creditele bugetare alocate PNDL pentru anul în curs” și le transmite că există două posibilități de acțiune: decontarea lucrărilor din surse proprii (de la bugetul local) sau sistarea lucrărilor ”în vederea evitării înregistrării de arierate”.

Președintele CJ Gorj și-a arătat îngrijorarea cu privire la continuarea lucrărilor, în condițiile în care există probleme de mai multe luni, în sensul în care s-au făcut plăți secvențial.

”Toți ne-am pus un semn de întrebare, pentru că în adresa ministrului Cseke ni se comunică faptul că, creditele bugetare alocate au fost epuizate, ceea ce înseamnă că bugetul a fost prost întocmit. Se știa clar ce lucrări trebuie finalizate în acest an, se știa lar graficul de lucrări pe tot ce înseamnă PNDL 1 și 2 și acum se explică graba de a trece rapid prin Parlament acest Buget de stat. a pus în dificultate majoră toate firmele care au lucrat și lucrează pe aceste programe. Vă reamintesc că, în perioada noiembrie-martie nu s-au făcut plăți, decât secvențial, în cota de 1/12 de către Ministerul Dezvoltării, conform situațiilor de lucrări depuse. De asemenea, s-au făcut plăți răzlețe în perioada martie – 11 iunie, când s-au făcut ultimele plăți. Domnul ministru a anunțat ieri (miercuri-n.r.), public, că se vor plăti, până la rectificarea bugetară, despre care dumnealui precizează că va fi în august, nu cred că va fi în august, doar situațiile de lucrări și facturile depuse până pe 15-17 iunie, situații pe lucrări efectuate în perioada aprilie-mai. Ce se întâmplă cu lucrările efectuate în luna mai, în luna iunie, pentru că, doar Consiliul Județean are depuse facturi și situații de lucrări de 8,6 milioane de lei? Cei care lucrează trebuie să-și achite furnizorii, trebuie să achite salariile…”, a afirmat Cosmin Popescu.
Șeful CJ Gorj spune că este pentru prima dată, de opt ani, de când a intrat în vigoare ordonanța de urgență prin care s-a reglementat PNDL1 când creditele bugetare se epuizează în primele cinci luni ale anului.

”Economia nu duduie și acest lucru se vede prin această stopare a plăților. Ni se spune, în această adresă, să finanțăm, din bugetele locale, lucrările. Noi abia am putut să ne închidem, parțial, bugetele locale pentru lucrările noastre, din buget propriu, sau pentru partea de funcționare. Nu avem resurse financiare și, oricum, ar fi de durată pentru a face o rectificare bugetară. Ni se spune să suspendăm activitatea. Nu avem prevederi contractuale care să ducă la suspendarea acestor contracte. Un lucru este clar: până în luna octombrie, cei care lucrează nu vor fi plătiți”, a conchis Popescu.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button